Градът на скалите - най-добре пазената тайна на Франция (снимки)

Той не е пълен през лятото с тълпи туристи, въпреки че има красиви калдъръмени улички

Градът на скалите - най-добре пазената тайна на Франция (снимки)

Снимка: Wikipedia

Покачен върху бяла варовикова скала, на южното крайбрежие на Корсика се извисява средновековния град Бонифацио.

Известен като "Сантинел на Средиземно море", или просто "Цитаделата на скалите", този град е може би най-добре пазената тайна на Франция. 

Той не е пълен през лятото с тълпи туристи, въпреки че има красиви калдъръмени улички и брегова линия от пенливи води.Бонифацио е на южния бряг на Корсика, отделен от италианския остров Сардиния от 11-километровия проток Бонифацио, който е кръстен на града.

Двата острова навремето са били съединени, но вулканичната дейност ги разкъсва, оставяйки огромни парчета гранитна скала в тюркоазените води.

Морското дъно тук е осеян с останки от пиратски кораби и древни съдове, които са се разбивали в многобройните скали, и затова мястото се е превърнало в мека за водолазите.

"По време на най-суровите ветрове, рибарските лодки не могат да се измъкнат от пристанището поради високите вълни и силните течения", казва местният дърводелец Пиетро Борсу пред CNN.

Но непримиримото понякога море е изиграло огромна роля за поддържането на този най-южен край на Корсика толкова чист. "Скалите, издълбани едновременно от водата и силните ветрове, са естествена крепост, която е поддържала селото безопасно през вековете", добавя гордо Борсу.Бонифацио, най-стария град на Корсика, има много неща за опазване.

Забравете масовия туризъм, пъстри плажове и англоезични пътешественици, този уединен град се отличава с древна цитадела, тесни улички, колоритни къщи и доста патриотично, дори сепаратистки настроени местни хора, които говорят в необичаен диалект, съставен от италиански и френски, и мечтаят за независимост.

С хилядите си манастири, параклиси, праисторически обекти и римски резервоари, най-вероятно ще решите, че се намирате в Италия, а не във Франция.

Л`Аринела (L'Arinella), уединен плаж, достъпен през панорамния крайбрежен пешеходен маршрут, е едно от най-забележителните места в града. Въпреки това, местните хора предпочитат да отидат до скалите на плаж, където има множество скрити пещери и красиви заливчета, и, разбира се, изглед към архипелага "Мадалена" в Сардиния в далечината.Поетична история

Основан около 830 г., Бонифацио е най-старият град в Корсика и се смята, че е споменат в една от най-древните и популярни поеми, писани някога. Според легендата, това е земята в "Одисея" на Омир, където гръцкият герой Одисей попада на местно племе, наречено Лестригони, които са описани като гигантски канибали. За щастие, хитрият войн успява да избяга, преди да бъде изяден.
Коментари: 0