Градовете по света с най-необичайна архитектура

Класацията подрежда туристическата платформа Lonely Planet

Градовете по света с най-необичайна архитектура

Снимка: Pixabay

1504 ~ 1 мин. четене

Популярната туристическа платформа Lonely Planet обяви градовете, които са особено популярни сред туристите, които обичат необичайната архитектура.

Първото място е за Барселона, където епохата на Римската империя и готическите катедрали се смесват със старомодните сгради. Второто място в класацията е за вълшебен Истанбул. Хилядолетното наследство на града - дворци и кули, създадени от времената на гърци, римляни, византийци и османци. Най-голям интерес за феновете на архитектурата представлява църквата "Света София", Синята джамия и дворецът „Топкапъ”.

На трета позиция експертите от Lonely Planet поставят Рим. Във Вечния град, експертите съветват да се поскитате около Колизеума и хълма Палатин, да погледнете в Пантеона, да видите делата на Микеланджело и Бернини в базиликата „Свети Петър”, или просто да се разходите по улиците на Рим с множество барокови дворци и фонтани.

Първите пет града по отношение на архитектурата също включват Шанхай и Баку. В Шанхай, достойни за внимание са сградите в стил "арт деко" и фантастичните небостъргачи. Шанхайската кула и Шанхайският световен финансов център. И в столицата на Азербайджан трябва да се разходите из средновековните улици в старата част на града, да посетите Центъра на Гейдар Алиев, който е едновременно конгресна зала, музей и културен и изложбен център.

Експертите от Lonely Planet включват в топ 10-те града с необичайна архитектура Бразилия, Оксфорд, Маями, Мумбай и Чикаго.

Подкрепи Economic.bg