Гръцкият парламент одобри планa за реформи на Ципрас

Предложенията бяха подкрепени от 251 депутати

Гръцкият парламент одобри планa за реформи на Ципрас

Гръцкият парламент подкрепи предложенията за реформи на Ципрас, представени от правителството пред европейските кредитори. Кабинетът е упълномощен да използва предложенията като основа за преговори по сключване на споразумение за трета кредитна програма, съобщиха световните агенции.

Новият план на управляващите е насочен към оздравяването на държавните финанси и включва увеличаване на данъците и пенсионната реформа. Срещу това държавата иска от кредиторите финансиране на стойност 59 млрд. евро до средата на 2018 г.

Предложенията бяха одобрени от 251 депутати, 32 гласуваха против, двама от които от СИРИЗА, и 8 народни представители се въздържаха.

„На референдума, проведен на 5 юли, получихме мандат за постигането на по-добро споразумение от ултиматума на Еврогрупата, но не и мандат за напускането на Еврозоната“, подчерта в хода на пленарното заседание министър-председателят Ципрас.

По думите му в предложенията за реформи срещу отпускането на нов спасителен заем има редица положения, които не съвпадат с програмата на управляващата партия СИРИЗА.

Новият финансов министър Евклид Цакалотос заяви, че правителството иска одобрението на парламента, „за да засили позицията за преговори на страната и да се постигнат по-добри условия“.

Сред исканията на кредиторите са орязване на пенсиите, вдигане на данъците и приватизация, на които Ципрас трябваше да се съгласи.

Днес се очаква финансовите министри да вземат важно решение за съдбата на Гърция. След срещата те ще подготвят доклад за лидерите на страните от зоната, чиято среща е в неделя. След нея ще има спешна среща на управляващи от всички 28 държави в от ЕС.

Коментари: 0