Финансите на НЕК се оказаха напълно изрядни

Това показа проверка на АДФИ

Финансите на НЕК се оказаха напълно изрядни

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) не откри нарушения в НЕК след проверка, разпоредена от енергийния министър Теменужка Петкова.

Ревизорите са проверявали финансовите отчети на дружеството за 2013 и 2014 г.  и начинът, по който са отчитани приходите и разходите, както и финансовият резултат за този период.

Отчетите показват, че НЕК има дългове за близо 4 млрд лв., от които 1,4 млрд. са текущи. От тях компанията успява да плаща едва 50 на сто от изкупения ток и дължи най-много пари на американските централи – „AES Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица Изток 3“ – общо 700 млн. лв.

Държавната АЕЦ „Козлодуй“ има да получава около 200 млн. лв. По-рано тази година АДФИ публикува доклад и за проверката в държавния ТЕЦ „Марица Изток 2“, където бяха открити 59 нередности и бяха съставени 9 административни акта за нарушения.

През второто тримесечие агенцията е установила нарушения за 107,4 млн. лв. , от които 104,78 млн. лв. са в „AES Гълъбово“. Компанията е похарчила средствата без да обяви 113 обществени поръчки.

Очаква се другата седмица АДФИ да публикува първите резултати от проверката на зелени централи у нас, съобщиха от енергийното министерство в края на седмицата.

С промените в Закона за енергетиката ревизорите трябва да проверят всички зелени централи с мощност над 1 гигават. Проверяващите могат да гледат само инвестиционните договори на централите, които да изброят в докладите си. С тази информация разполага и Комисията за енергийно и водно регулиране.

Коментари: 0