Гърция се въоръжава в очакване на конфликт с Турция

Атина планира да купи ново въоръжение и да укрепи армейския си състав след заплахите от страна на Анкара

Гърция се въоръжава в очакване на конфликт с Турция

Снимка: БТА

Гърция планира да придобие ново оръжие, да укрепи армейския си състав и да обнови отбранителната си индустрия, съобщава Reuters. Това заяви говорителят на гръцкото правителство, на фона на засилващото се напрежение с Турция – друг член на НАТО. Двете държави са в териториален спор заради енергийните ресурси в Източното Средиземноморие, а Анкара вече обяви, че е готова на война с Атина.

Гърция, която излезе от третата спасителна програма едва през 2018 г. и се бори с икономическото въздействие на новия коронавирус, иска да похарчи част от многомилиардните си парични резерви за своя отбранителен сектор.

„Водим преговори със съюзници за засилване на въоръжените ни сили“, каза правителственият говорител Стелиос Пецас пред репортери, добавяйки, че премиерът Кириакос Мицотакис ще изложи своите планове по време на годишна реч за икономическа политика в събота.

Представител на правителството заяви пред Reuters миналата седмица, че Гърция води преговори с Франция и други страни за придобиването на бойни самолети. Страната също се опитва в продължение на повече от десетилетие да консолидира и приватизира отбранителните си компании, които в момента трупат загуби.

Мицотакис ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон на Корсика в четвъртък преди срещата на върха на лидерите от Южна Европа (MED 7) и ще обсъди въпроса, каза Пецас. Френското председателство не е потвърдило срещата, съобщава Reuters.

Турция и Гърция категорично не са съгласни относно размера на техните континентални шелфове. Напрежението се повиши миналия месец, след като Анкара изпрати изследователски кораб в спорни води в региона, придружен от военни кораби, дни след като Гърция подписа морска сделка с Египет, която разгневи Турция.

Оттогава Анкара разширява работата на кораба в по-широкия регион, като издава заповеди, които Атина нарича незаконни.

Гръцкият консервативен лидер обсъди последните събития с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който председателства срещите на върха на лидерите на ЕС. Мишел ще посети Атина на 15 септември, каза Пецас.

Коментари: 0