Имейли на Меркел са сред изтеклите данни от Бундестага

Данните на редица германски политици са качени на специален уебсайт

Имейли на Меркел са сред изтеклите данни от Бундестага

Снимка: БТА

Кореспонденция на германския канцлер Ангела Меркел е сред информацията, прихваната от хакерите, успели да компрометират информационната система на Бундестага, пише германското издание на The Local. Освен това са изтекли кореспонденцията и личните данни на редица други германски политици.


Прихванати са имейл адреса и номера на факса на Меркел, както и няколко имейла, писани от и до нея. Засега не е ясно доколко секретна е изтеклата кореспонденция на канцлера. На специален уебсайт са публикувани документите и личната информация и на други германски политици. Голяма част от данните включва номера на кредитни карти, стотици мобилни телефони и дори лични чатове със семейството.

Говорителят на германското правителство Мартина Фийц е коментирала, че германските власти приемат киберинцидента много сериозно, тъй като е компрометирана информация за членове на Долната камара на Бундестага, на Европейския парламент, както и на регионални и местни съвети. Засегнати са и зам.-председатели на всички германски партии, освен от "Алтернатива за Германия".

Предварителната оценка на хакнатите данни сочи, че не е изтекла някаква строго секретна политическа информация. По-скоро изглежда, че злонамерената страна просто е копирала всичко, до което е успяа да се добере - от молби за присъствие на партийни конференции до списъците с членовете на партиите.
Коментари: 0