\"Хийтроу\" ще има трета писта, под която ще минава магистрала

Тя ще е готова до 2026 г., а цялото разширяване - до 2050 г., според генералния план

\
Летище Хийтроу ще изгради трета писта до 2026 г. и ще завърши разширяването си до 2050 г., според "генералния план", публикуван във вторник. 

Планът включва отклоняване на реки, преместване на пътища и пренасочване на М25 през тунел под новата писта.Планът на архитектите, който показва тунела под пистата - Снимка GRIMSHAW ARCHITECTS/BBC

Разширяването на Хийтроу е изправено пред ожесточена опозиция, но летището казва, че е ангажирано с местните общности и други заинтересовани страни.

Предложенията вече са отворени за обществени консултации до 13 септември, съобщи Би Би Си.

Местни и екологични групи твърдят, че разширяването на Хийтроу и изграждането на трета писта ще означава неприемливи нива на шум и замърсяване, както и увеличаване на въглеродните емисии във Великобритания от увеличения брой полети.

В отговор на тези критики, планът очертава и нова зона с ниски емисии за летището, което означава допълнителни такси за онези, които управляват по-замърсяващо превозно средство до летището.

Правителството се съгласи миналата година да подкрепи схемата за разширяване на Хийтроу.

Миналия месец активистите, подкрепяни от кмета на Лондон Садик Хан, загубиха оспорването във Върховния съд срещу това решение.

Обществеността ще може да изкаже мнението си за плановете чрез уебсайт и на 43 "събития за консултации" през 12-седмичния период.

Първата фаза на частно финансираната експанзия - за изграждането на новата писта - се очаква да струва 14 млрд. паунда. Очаква се общите разходи да са в размер на 30 млрд. лири.

Ема Гилторп, директор по разширяването на летището, каза, че се надява да "има първа копка" в началото на 2022 година.
Коментари: 0