15 хил. лева заплата за шефа на БНБ

Иван Искров получавал по 16 500 лева месечно през 2014 и 2015 г.

15 хил. лева заплата за шефа на БНБ
368 ~ 1 мин. четене

Заплатите в БНБ вече са обявени публично, съобщават от централната банка в официална позиция във връзка с решението на Върховния административен съд, оповестено от депутата Мартин Димитров.

Той и колегата му Петър Славов поискаха от съда да разреши поименно оповестяване на възнагражденията на членовете на УС на БНБ през 2014 г., преди краха на КТБ.  Съдът се произнесе вчера.

Още на 18 септември миналата година БНБ разкри, че за периода от юли 2014 до юни 2015 година бившият гуверньор Иван Искров е получил над 16 500 лева брутно месечно възнаграждение преди облагане с данъци. Под 15 000 лева е била заплатата на подуправителите Калин Христов и Димитър Костов, които запазиха постовете си и в новия Управителен съвет. 

За него вече е публикувана методология за определяне на заплатите, като новият гуверньор Димитър Радев ще получава малко над 15 300 лева месечно. Възнагражденията са описани и в бюджета на банката за тази година. 

След официалното излизане на решението на Върховния административен съд информация отново ще бъде предоставена, категорични са от БНБ. Те ще изчакат официалното влизане в сила, за да не нарушат Закона за личните данни.

Подкрепи Economic.bg