Хотелиерите искат държавата да купи част от бизнеса им

Представители на Асоциацията са изявили притеснение за състоянието на бизнеса по морето и наближаващия старт на летния сезон

Хотелиерите искат държавата да купи част от бизнеса им

Снимка: Министерство на туризма

5336 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Държавата да обмисли "германския модел" за подпомагане на бизнеса, при който вместо да се дават помощи или банкови гаранции, правителствата директно купуват до 25% от хотелите, а впоследствие те могат да бъдат изкупени обратно от частните фирми. Това е предложението на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), което е отправено по време на среща с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

Николова от своя страна е посочила, че се води активен диалог с компетентните институции, като според нея това е един от начините да не се допускат фалити в отрасъла и да се постигне желаният рестарт на работата в сектора. Тя обеща на бранша да продължи подкрепата към него и мерките за преодоляване на последиците от COVID-19 ще се запазят.

Асоциацията е притеснеna, че в момента хотелският бизнес по морето е много заседнал и стартът на летния сезон ще е много труден. Mежду 2 и 12 стаи в градските хотели са били заети по време на пандемията. На дискусията са били коментирани и въпросите относно визията за курортите и липсата на квалифицирани кадри в отрасъла.

Вицепремиерът е подчертала, че водещ приоритет сега е подготовката и реализирането на летен сезон 2021, както и защитата на печата за безопасност, който страната получи като сигурна туристическа дестинация. По думите й трябва с общи усилия да се работи за рестарт в отрасъла и продължава политиката по откриване на представителства в чужди страни, които са приоритетни пазари за България. Такова туристическо представителство се подготвя във Великобритания и скандинавските държави, което е и едно от исканията на бранша. От БХРА са приветствали тези действия, както и отварянето на представителство в Полша и са благодарили, но са подчертали, че е необходимо да се отвори и поне още едно представителство на страната ни в Русия.

Малко по-късно, БХРА са връчили приз за „Най-добро партньорство и подкрепа" на Министерството на туризма, а наградата е приела министър Николова. Тя е благодарила за отличието и за успешното сътрудничество и активния диалог, който водят, в търсене на най-добрите и работещи решения за отрасъла.

Коментари: 0