Хотелите обвиниха правителството в „двоен стандарт“

Мерки в подкрепа на местата за настаняване така и няма, казват от БХРА

Хотелите обвиниха правителството в „двоен стандарт“

Снимка: БТА

Наистина ли властта иска да фалира хотели? Такъв въпрос поставят от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) към правителството в своя позиция. Според тях проблемите на туризма са изцяло неглижирани и липсва реална и адекватна помощ за местата за настаняване през последните 9 месеца. 

„БХРА адмирира мерките, с които правителството предвижда да подпомогне на другите засегнати в туризма – туроператори, превозвачи и ресторантьори, но подчертава, че без места за настаняване туризмът не може да съществува. А без подкрепа от държавата масовите фалити на хотели не са прогноза, а реалност“, предупреждават от асоциацията.

В момента хотелите реално са оставени на произвола на съдбата и са нито рак, нито риба. От една страна, те имат право да работят, заради което собствениците и служителите им не могат да получат финансова помощ. В същото време обаче не могат да посрещат туристи, тъй като заведенията им за хранене остават затворени дори за клиенти на хотелите. Служителите в хотелските ресторанти и кухни, чиято работа е забранена със заповед на здравния министър, не могат да получат дори от крайно недостатъчната помощ от 24 лева на ден – въпреки осигуряването им на много по-високи от минималните прагове заплати. Причината е, че те са назначени като хотелски персонал и кодът на дейността им не подлежи на подпомагане. Същото се случва с работещите в нощните заведения към хотелите, алармират от БХРА.

Те твърдят, че има прекалено много изисквания към бизнеса заради извънредната обстановка, но помощ за зимния туризъм няма. Не е предвидена помощ за ски зоните, ски учителите и хотелите.

Според БХРА е недопустимо да се мери с „двоен аршин". „И ако твърдим, че всички мерки са за опазване живота на хората, те не бива да са половинчати. И засегнатите бизнеси трябва да получат компенсация, както се случи навсякъде в Европа, а и извън нея. Вместо едни и същи пари, предвидени уж за помощ на фирмите, да се прехвърлят от едни мерки към други, създавайки впечатление у хората, че на бизнеса се помага без това реално да се случва“, казват още от асоциацията.

Коментари: 0