Християните почитат Света мъченица Ирина

На този ден именници са Ирина, Ирена, Мирослав, Мира, Мирослава

Християните почитат Света мъченица Ирина
276 ~ 1 мин. четене

На 5 май Българската православна църквата почита паметта на Св. мъченица Ирина. Тя била родена в град Магедон, днешна Македония, където баща й Ликиний бил областен управител. Семейството й било езическо и тя се казвала Пенелопа, но тайно приела християнското си кръщение от св. апостол Тимотей - ученик на апостол Павел.

Когато Пенелопа станала пълнолетна, баща й решил да я задоми и й съобщил, че й е избрал съпруг, за когото да се омъжи. Момичето помолило за време за размисъл и се обърнало към Христос за съвет. Бащата се разярил и заповядал дъщеря му да бъде прегазена от стадо коне. Вярата спасила момичето и конете побягнали към бащата. Той се убедил в правотата на дъщеря си и приел християнството заедно със семейството си.

Св. Ирина била подлагана на мъчения още четири пъти, но Бог винаги я спасявал. Оцеляла след мъченията, Св. Ирина успяла да накара мъчителите си, сред които и баща й, да повярват в Бог. Св. Ирина се посветила на делото да проповядва словото Божие и обиколила редица места из Балканите и Мала Азия. Живяла е във втората половина на І век и началото на ІІ век. Ирина означава „мир".

На този ден именници са Ирина, Ирена, Мирослав, Мира, Мирослава.

Подкрепи Economic.bg