И британската индустрия се задушава от спад в износа

Производственият сектор на Кралството бележи най-голямото си свиване от 7 години насам

И британската индустрия се задушава от спад в износа
448 ~ 1 мин. четене
Опасенията около предстоящия Brexit и по-слабото световно търсене на суровини и стоки са задушили икономическия ръст на Великобритания. Освен германският, и британският производствен сектор е отбелязал най-големия спад в продукцията си от седем години насам, пише Reuters.

Само часове преди британската централна банка да актуализира икономическата си прогноза индексът Purchasing managers’ index (PMI) на анализаторската компания IHS Markit дава признаци, че икономиката на Обединеното кралство е под риск да влезе в рецесия заради понижаващото се търсене от Европа и Китай и рискът от Brexit без споразумение (т.нар. „твърд Brexit”).

PMI за производството Великобритания през юли е на ниво от 48 пункта и така остава на най-ниското си равнище от година и половина насам. Тъй като показателят е под границата от 50 пункта, която разделя икономическия ръст от свиването, това означава, че британската индустрия се свива. Нивото на показателя за продадената продукция обаче е  47 пункта – най-ниското равнище от юли 2012 г. насам, когато страните в Еврозоната бяха в епицентъра на дългова криза.

„През юли британският производствен сектор се е задушавал от отслабналия растеж на световната икономика, политическата несигурност и отшумяването на дейността от по-рано от  тази година по запасяване със стоки преди Brexit, който се очакваше да бъде осъществен на 29 март”, коментира икономистът от IHS Markit Роб Додсън.
Коментари: 0