И Китай изстреля първата си частна космическа ракета

Компанията OneSpace, наричана \"китайската SpaceX\", с успешна мисия

И Китай изстреля първата си частна космическа ракета

Снимка: OneSpace

724 ~ 2 мин. четене
Частният космически сектор в Китай постигна първи пробив, съобщава CNN Money.

Стартъп компанията OneSpace от Пекин стана днес първата частна компания в страната, която изстреля собствена ракета. От фирмата обявиха, че нейната 9-метрова високоскоростна ракета OS-X успешно е изстреляна от база в северозападен Китай.

Целта на мисията е да събере данни за изследователски проект, с който работи, заедно с държавната китайска корпорация за авиационна индустрия.

Основана през 2015 г., OneSpace често е оприличавана на космическата компания на Илон Мъск SpaceX - сравнение, от което основателят и главент изпълнителен директор Шу Чанг не се притеснява.

"Ситуацията на OneSpace в момента е много подобна на тази със SpaceX в ранните й години", каза Шу пред CNNMoney в интервю преди изстрелването на ракетата старта. "SpaceX е първа в САЩ. Ние сме първи в Китай."

"Това е първата ракета, разработена и построена изцяло с китайска технология", каза още Шу. Тя е направена за 3 години.

Китайската компания обаче все още е далеч от постиженията на SpaceX, която редовно изстрелва големи ракети, извеждащи спътници в орбита, и след това се връщат на Земята. Ракетата OS-X на OneSpace е предназначена да извършва тестове и изследвания по време на суборбитални полети.

Стартъпът твърди също така, че е намалил разходите отчасти чрез използване на специално проектирана електрическа система, която тежи 10 пъти по-малко от тези, които обикновено се използват в други ракети.

Както все по-голям брой стартиращи фирми, OneSpace иска да използва ракетите си, за да помогне на компаниите да изпращат малки сателити за редица приложения, включително подобряване на достъпа до интернет в самолети и влакове.

Тя планира да изстреля поредица от ракети по-късно тази година, които, според фирмата, ще спомогнат за намаляване разходите за изстрелване на сателити наполовина.

Крайната цел на китайската компания е да направи космоса достъпен за обикновените хора, според Шу. "Бихме искали някой ден ракетите ни да са в състояние да отведат хората в космоса, но за сега е необходимо да останем разумни и практични", казва той.
Коментари: 0