И новият здравен министър ще променя току-що влезли в сила заповеди

За предстоящото изменение на регулацията спрямо украинските туристи съобщи министърът на туризма Марияна Николова

И новият здравен министър ще променя току-що влезли в сила заповеди

Снимка: Министерство на туризма

292 ~ 1 мин. четене
Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Часове след като влезе в сила заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов, която регламентира влизането на украински туристи на територията на България, министърът на туризма Марияна Николова обяви, че се очаква нова заповед, която да облекчи режима.

Честата промяна и отмяна на току-що влезли в сила заповеди, които регламентират правилата по време на епидемиологичната обстановка в България, бяха честа практика при предишния здравен министър Кирил Ананиев. Ситуацията беше толкова динамична, че понякога заповедите "оцеляваха" едва няколко часа.

„Очакваме да бъде издадена заповед за облекчаване влизането на украински туристи в България, защото тази страна има потенциал за голям приток на посетители у нас и повече приходи за сектора. За тях предвиждаме да отпадне изискването за представяне на 72-часов PCR тест. Мярката ще важи за всички украински граждани, не само за туристи“, каза министърът на туризма Марияна Николова по време на посещение в Слънчев бряг.

Припомняме, че в понеделник, 27 юли, на брифинг в Министерския съвет беше съобщено, че България ще изисква отрицателни PCR тестове само за влизащите от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Северна Македония. Няколко часа по-късно здравният министър издаде заповед, от която стана ясно, че в списъка са още Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора и Украйна. За последната ограничението влезе в сила от полунощ днес, а за останалите 9 държави - от 28 юли.

Подкрепи Economic.bg