iPad е най-продаваният таблет в света

Лидерът Apple държи 70% от пазара, следващият Samsung е с дял от 9%

Таблетът на технологичният гигант Apple е най-продаваният в своя клас през второто тримесечие на 2012 г. През периода базираната в Купертино, Калифорния компания е продала 17 млн. таблета. Това означава умопомрачителните 69,9% пазарен дял в света, показват данните на анализаторската компания IHS iSuppli, цитирани от technews.

След лидера Apple се нарежда основният му конкурент - южнокорейският гигант Samsung Electronics. Компанията е продала 2,3 млн. таблета, което й отрежда 9,2% пазарен дял. Apple обаче бележи ръст от 44,1% спрямо първото тримесечие, докато продажбите на Samsung са нараснали е едва 2,8%.

На трето място в класацията е интернет търговецът Amazon. Челната петица допълват тайванската компания Asus и конкурентът на Amazon в продажбите на книги - Barnes & Noble.

В периода април-юни Amazon е доставила над 1 млн. от таблета Kindle Fire, което е с 13,3% по-малко в сравнение с първото тримесечие. Делът на компанията се е свил от 5,8% до 4,2%.

Продажбите на Barnes & Noble също са намалели през второто тримесечие. Компанията е доставила 459 хиляди устройства, в сравнение с 614 хиляди в периода януари-март. Това й отрежда дял от 1,9%.

Коментари: 0