\"ИДИЛ e банда от престъпници, психопати и перверзници“

Саудитска Арабия е първата фронтова линия срещу тероризма, заяви външният министър Адел ал-Джубеир

\

 „Това не е нито ислямска, нито държава. Даеш е сбирщина от престъпници, психопати, перверзници. Това няма нищо общо с исляма. За исляма Даеш е както Ку-клус-клан (ККК) за християнството – няма нищо общо с него“. Така външният министър на Саудитска Арабия Адел Ал-Джубеир определи джихадистката групировка „Ислямска държава“ (на арабски Даеш, б.р.) в интервю за Euronews.

„Всяка религия има своите крайни елементи и фанатици. Но те не отразяват религията. Безобразие е да се мисли, че действията на Даеш са в името на вярата“, посочи Ал-Джубеир. Той напомни, че Саудитска Арабия е част от международната коалиция срещу Даеш и ще се бори срещу джихадистите с всички средства.

Министърът говори и за бъдещето на Сирия. „В близко бъдеще ще има нова Сирия без Башар ал-Асад. Въпрос на време е: Дали ще бъде постигнато чрез политически процес и да се случи по-бързо и гладко? Или ще се случи чрез военна намеса, която ще отнеме повече време и ще струва повече, от гледна точка на смърт и разрушения и от такава на кръв и любими хора?“, обясни той. 

Ал-Джубеир потвърди, че страната му ще продължава да оказва военна подкрепа на умерената сирийска опозиция, но и ще насърчава политическия процес в раздираната от войната държава. Той категорично отрече обвиненията, че страната му съдейства за обучението и финансирането на терористи.

„Защо бихме помагали идеология, чиято цел е да ни убие? Ние сме цел на екстремистите. Те искат достъп до Мека и Медина (свещените градове за мюсюмланите, б.р.), пострадахме от терористични атаки, дадохме жертви от силите ни за сигурност, опитвайки се да защитим невинните. Ние сме първата фронтова линия за борбата с екстремизма и тероризма в региона, а в света“, посочи дипломатът.

„Абсурдно е някой да твърди, че саудитите финансират екстремизма или идеологията ни е да го правим. Преследваме хората, парите и начина на мислене, които стоят зад всичко това. Не толерираме екстремизма“, категоричен бе саудитският външен министър.

„Ако имате проблем в даден град във вашата държава, затворете ислямския център. Не обвинявайте другите. Ако се случва във вашата страна, е по ваша вина“, посъветва Ал-Джубеир.  

Коментари: 0