Имаме ново правителство (обновена)

149 народни представители избраха Бойко Борисов за министър-председател за втори път

Имаме ново правителство (обновена)

Снимка: БГНЕС

3878 ~ 4 мин. четене
Автор: Екип на Economic.bg

Народното събрание одобри днес кандидатурата на Бойко Борисов за втори мандат като министър-председател на Република България. 149 народни представители гласуваха "За" , като от БСП, ДПС, Атака и двама от ПФ бяха "Против". Партията на Николай Бареков БДЦ пък гласува заедно с ГЕРБ, РБ, АБВ и повечето от депутатите на ПФ. Предложените състав и структура на Министерски съвет също бяха одобрени малко след това с мнозинство от 136 гласа.

Веднага след това министрите от кабинета „Борисов” положиха клетва под думите: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

Над три часа продължиха дебатите в Народното събрание преди гласуването, въпреки, че от вчера бяха ясни двете формации в коалицията - ГЕРБ и Реформаторския блок, както и двете, които подкрепят предложението с особено мнение и отделни декларации и споразумения.

Кандидатурата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов бе представена от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Борисов представи структурата и състава на кабинета като реформаторски и насочени към стабилизиране на страната. Той отново подчерта тезата си, че формирането на това правителство е било единствения начин да се избегнат нови избори и да се „спаси страната“.

Подкрепена бе структура на Министерски съвет, включваща 17 министри и четирима вицепремиери. Закрива се Министерството на инвестиционното проектиране, а Министерството на икономиката и енергетиката ще бъде разделено на три ведомства - икономика, енергетика и туризъм.

При дебатите преди гласуването от "БСП лява България" обявиха, че няма да подкрепят структурата на правителството, защото се наблюдава увеличение на ресорите, който се дължи на широкия формат на четворната формация.

„Ще гласуваме и против избора на едно дясноцентриско правителство с ясното съзнание, че въпреки опитите за намиране на диалог, той не е достатъчен в парламента. Чухме от някои от лидерите, че целта им била да извадят БСП и ДПС на власт. Декларирането на едни такива цели, няма да реши проблемите, които стоят днес в нашето разделено общество. То не е разделено само политически, то е разделено социаликономически", заяви Михаил Миков.


Лидерът на БСП атакува и съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев заради изказването му в парламента, че "за първи път БСП и ДПС са извън управлението, когато има коалиционно правителство".

"Господин Кънев, БСП и ДПС не за първи път няма да са във властта. Имам по-голям политически опит от вас. Може ли да подкрепяме евроатлантическата бедност на българите. "Порочният кръг на 25 години вадене и слагане очевидно ще продължи", обърна се лидерът на левицата към реформатора.

От своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че България за първи път ще се управлява с участието на националпопулиска и ксенофобска партия.

Никъде в Европа, нормалното дясно и ляво, не се съюзяват с националпопулизма. Маските са свалени, политическите лица оборени, на първо място на десния политически субект, който си бе присвоил правото на цензур, с претенцията да е носител на абсолютната истина, заяви Местан. Г-н президент, отговорността ще е не само на преките участници в тази коалиция, но и на техните покровители, обърна се Местан от трибуната на НС.Двама от министрите, при това вицепремиери, бяха министри на тройната коалиция. Припомням, че мандатоносителят на тройната коалиция бяхме ние – ДПС. ДПС беше мандатоносителят на тройната коалиция. Г-жо Кунева, г-н Калфин, няма нужда да се притеснявате. Сам по себе си този факт не е позорящ, вие се справихте прилично и може би ще бъдете полезни в този кабинет без непременно да ви уличавам в ренегатство, заяви още Лютви Местан.

Днес бележките и анализът на ДПС не са по отношение на коалиционната формула – тя е зададена от вота. Така ще бъде и занапред, България ще се управлява от коалиции. Въпросът е в безпринципността в безпринципността, каза още Местан.

Според него Борисов е можело да чуе съвета на Джоузеф Дол и да не прибягва до подкрепата на Патриотичния фронт.

Против кандидатурата на Бойко Борисов за премиер се обяви и Велизар Енчев от Патриотичният фронт. "Ще гласувам против избора на Бойко Борисов за премиер, защото съм убеден, че така изразявам чувството на огромното мнозинство от български граждани, които не искат неговото завръщане на поста министър-председател", заяви той. Велизар Енчев припомни, че първото правителство на Борисов падна в резултат на масови протести в края на февруари 2013 срещу увеличението на цените на тока.

"Как да забравим, че след неоправданото увеличение на тока хиляди граждани заляха улиците на българските градове през февруари 2013 г. В последните дни на тогавашното управление на Борисов бяха продадени държавните дялове в ЕРП дружествата. Нима сте забравили това?", попита той

"Как да забравим полицейщината на Цветан Цветанов? Как да забравим, че за три години и половина управление Борисов нито веднъж не вдигна пенсиите? Как да забравим, че Симеон Дянков посегна на парите на Здравната каса? Конституционният съд определи този акт като противоконституционен", припомни Велизар Енчев.

Той не оспорвам правото на ГЕРБ да управлява. Тази партия получи най-много гласове и трябва да управлява, но не с този премиер, категоричен е Енчев.

Той припомни, че Бойко Борисов назначаваше калинки и избираше министри на бензиностанциите. "Тези кадрови решения не трябва да се повтарят. Повечето му министри и сега са политически калинки без стаж", подчерта Велизар Енчев.

Вчера четири парламентарни сили - ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ официализираха подкрепата си за проектокабинета и управленската му програма. Първи ГЕРБ и Реформаторския блок подписаха коалиционно споразумение за съставяне на правителство, под което подписите си сложиха Бойко Борисов и лидерите на партиите от блока. След това формацията на Валери Симеонов заяви подкрепа за новата власти и подчерта, че запазва правото си на различно мнение по отделни въпроси, които ще подлежат на обсъждане. Накрая и в отделна зала бе подписан документът между Борисов и лидерът на АБВ – президента Георги Първанов. По-късно лидерите на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ отидоха заедно в президентството, където мандатоносителят предложи на държавния глава Росен Плевнелиев състава и структурата на Министерски съвет.

Целият състав на Министерски съвет можете да видите ТУК.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg