IMO издаде препоръки за достъпа на моряците до медицинско обслужване на брега

Заради COVID-19 не пускат на суша дори членове на екипажите с инсулт

IMO издаде препоръки за достъпа на моряците до медицинско обслужване на брега

Снимка: Pixabay

1564 ~ 2 мин. четене
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Международната морска организация (IMO) издаде цял списък от препоръки до правителствата на страните членки, засягащи достъпа на моряците до медицинско обслужване на брега. Оказва се, че поради ограниченията, свързани с разпространението на COVID-19, капитаните на корабите се натъкват на множество трудности да изпратят моряци на брега за лечение на всякакви други болести.

Препоръките на IMO са разработени от експерти на най-големите морски браншови и профсъюзни организации, като Международната федерация на националните асоциации на корабните брокери и агенти (FONASBA), Балтийския и международен морски съвет (BIMCO), Международната асоциация на независимите собственици на танкери (INTERTANKO), Международната федерация на транспортните работници (ITF), P&I Clubs и др., и трябва да служат като ръководство за правителствата на крайбрежните държави и пристанищните власти за организиране на бърз достъп на моряците до ефикасна медицинска помощ. От IMO подчертават, че става въпрос за всякакви медицински ситуации, в това число дори и за моряци, за които съществуват само подозрения, че са заразени с COVID-19. Препоръките на организацията задължават и извършването на мониторинг за симптоми за COVID-19, в това число и на борда, изолация на моряците, за които има дори и само подозрения, че са заразени с коронавируса, предоставяне на средства за защита на екипажите с цел намаляване на разпространението на вируса и пр.

„Получаването на медицинска помощ на брега може да се окаже въпрос на живот и смърт за моряците, заболели по време на работата си на плавателните съдове“, заявява по повод издаването на препоръките генералният секретар на IMO – южнокореецът Китак Лим. „Още от самото начало на пандемията имаше случаи, когато на моряците бяха отказвано разрешение да слязат на брега, и то – дори и когато това представляваше заплаха за техния живот от болести, които не бяха свързани с коронавируса, като например инсулт“ – припомня Лим, който втори мандат е генерален секретар на авторитетната организация.

Поради това той настоятелно призова всички правителства на страните членки на организацията да изпълняват препоръките на IMO.

„В най-трудното време на пандемията моряците самоотвержено доставят стоки, от които всички се нуждаем. Но тяхното здраве и благополучие са също така важни, както и здравето на всеки друг човек. Настъпи време за правителствата в целия свят да обезпечат моряците с достъп до медицинска помощ без никакво отлагане“ – посочва Китак Лим и завършва: „Оперативното оказване на медицинска помощ на моряците има важно значение както за самите моряци, така и за поддържането на глобалната верига на доставките.“

Подкрепи Economic.bg