Индийският Уорън Бъфет призова за забрана на биткойн в страната

Според него всичко около криптовалутата е спекулация от най-висок калибър

Индийският Уорън Бъфет призова за забрана на биткойн в страната

Снимка: Unsplash

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Регулаторите в Индия трябва да забранят криптовалутите като биткойн. Това каза пред CNBC инвеститорът милиардер Ракеш Джунджунвала, наричан индийският Уорън Бъфет. Той категорично заяви, че никога не би инвестирал в токена, познат още като „дигитално злато“.

Мисля, че това е спекулация от най-висок калибър. Не искам да съм част от всяко парти в града. Мисля, че махмурлукът от това парти ще бъде много по-лош от всеки друг път“, казва още той.

Силното представяне на биткойн през последните месеци се дължи основно на нарастващия интерес от страна на институционалните инвеститори, сред които производителят на електрически автомобили Tesla Илон Мъск и кредиторът Bank of New York Mellon. Въпреки сътресенията от последните 24 часа, в които криптовалутата се срина с 16% и за кратко се търгуваше за около 45 хил. долара, оптимистите все още вярват, че скоро един биткойн ще стигне 100 хил. долара.

Индийските регулатори все още не са взели решение относно търговията с биткойн и други криптовалути. В страната обаче се носят слухове, че правителството планира да забрани всички частни цифрови монети и да пусне своя официална такава.

Регулаторите трябва да се намесят и да забранят биткойн. Те трябва да се фокусират върху пускането на пазара на дигитална рупия“, смята Джунджунвала.

Той също така каза, че е оптимист по отношение на икономическото възстановяването на Индия, след като COVID кризата нанесе сериозни щети. Според него през следващата година икономиката на страната ще нарасне с поне 10%.

Коментари: 0