„Инерком” поиска разрешение от КЗК да купи ЧЕЗ

Компанията на Гинка Върбакова иска ускорена процедура

„Инерком” поиска разрешение от КЗК да купи ЧЕЗ

Компанията на Гинка Върбакова „Инерком“ е подала уведомление в Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) за придобиване на едноличен контрол върху активите на ЧЕЗ в България. Това става ясно от сайта на регулатора.

Комисията трябва да прецени дали преценка дали нотифицираната сделка представлява концентрация между предприятия, подлежаща на предварително уведомяване.

Ако сделката бъде счетена за такава, Инерком” иска тя да бъде одобрена с ускорена процедура и регулаторът да я разреши като постанови незабавното ѝ изпълнение.

Още през март „Инерком” поиска от КЗК да се произнесе дали сделката за ЧЕЗ ще наруши конкуренцията на пазара в България, съобщиха от компанията. Одобрението на сделката от антимонополния орган е задължително според българското законодателство, а също така стана ясно, че има изрично записана клауза в предварителния договор между CEZ и "Инерком".

Това регулаторът отбеляза, че не е в правомощията му да изследва произхода на финансовите средства, с които се предвижда финансирането на нотифицираната операция.

Коментари: 0