Инфлацията в Китай с петгодишно дъно

Дефлацията на производствените цени вече продължава близо 3 години

Инфлацията в Китай с петгодишно дъно
140 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Годишната инфлация в Китай достигна петгодишно дъно през януари, пише Reuters. В същото време дефлацията при производствените цени се задълбочава, добавяйки към мрачните прогнози за състоянието на местната икономика и увеличавайки натиска за допълнителни стимули.

Националното статистическо бюро съобщи днес, че индексът на потребителските цени се е повишил с 0,8% през януари, в сравнение със същия месец на 2014 г., което е най-слабото темпо от ноември 2009 г. Данните не оправдаха и очакванията за покачване от 1%. Принос към спада има и техническият ефект от китайската нова година, която през 2014 г. бе през януари, което е съпътствано с интензивно пазаруване.

Основен фактор за свиването на инфлацията са цените на храните, чиито ръст от 2,9% през декември намалява до 1,1% за изминалия месец. Натрупаната инфлация за 2014 г. е 2% и остава значително под целта на правителството за 3,5%.

Трайно променящата се обстановка вероятно ще принуди властта да понижи тази цел с 0,5 процентни пункта. Очакванията са, че надолу ще бъдат ревизирана и целта за растежа на БВП до 7% за настоящата година. През 2014 г. китайската икономика нарасна с 7,4%, което е най-слабото темпо от 24 години насам.

Китайската икономика се изправя пред дефлация на фона на продължаващи затруднения на имотния пазар, все по-голям неизползван капацитет на компаниите и несигурните перспективи пред глобалния растеж.

Индексът на производствените цени се срива с 4,3 процента на годишна база, през изминалия месец. Това е с половин процентен пункт над прогнозираното. По този начин поевтиняването на производствената продукция продължава вече близо 3 години, което сериозно засегна доходността на китайския бизнес.

„Днешните данни потвърждават забавянето на икономиката през януари, а задълбочаващият се спад на инфлацията подкопава допълнително печалбите. Това увеличава нуждата от ново разхлабване на паричната политика. Очакваме ново понижение с 25 базисни пункта на основната лихва”, коментира пред агенцията Джулия Ванг, икономист за Китай в HSBC.

През изминалата седмица бяха публикувани данни, според които вносът във втората най-голяма икономика в света се е свил с близо 20% през януари, а търговският излишък е достигнал рекордните близо 60 млрд. долара за месеца.Подкрепи Economic.bg