Инфлацията в Турция се е повишила до 11.8%

Възможността за нови понижения на лихвените проценти в страната остава отворена

Инфлацията в Турция се е повишила до 11.8%
Инфлацията в Турция през декември миналата година се е повишила до 11.84%, сочат данните от турския статистически институт. Спрямо месец по-рано показателят се е повишил с 1.28 пр. пункта, докато спрямо декември 2018 г. има спад с 8.46 пр. п.

Така равнището на индекса на потребителските цени в Турция се отлепя от най-ниското си ниво от почти три години заради прекалено високата база от 2018 г., когато в югоизточната ни съседка се разгоря валутна криза. Ръстът на инфлацията се дължи на усилията на централната банка да стимулира икономиката чрез понижение на лихвените проценти.

Най-голямо годишно покачване е отчетено при цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия (43.12%), а с най-малко поскъпване са били комуникационните услуги. На месечна база най-голям спад е имало в цените на облеклата и обувките.

Спрямо януари 2019 г., когато инфлацията в страната достигна 20.35%, сега равнището е с 8.51 пр. п. по-ниско. На другият полюс, през октомври 2019 г. показателят достигна най-ниското си ниво през последните три години (8.55%). 

През 2020 г. инфлацията в югоизточната ни съседка се очаква да удари 12%, което е заложено в новата икономическа програма на турското правителство за периода 2020-2022 г.

Nasdaq коментира, че ръстът на инфлацията през декември, който отговаря на целите на правителството в Анкара, оставя отворена вратата за още леки понижения на лихвите.
Коментари: 0