Инфраструктурата за самолетите F-16 няма да е готова навреме

Предишното правителство е решило, че НАТО ще поеме разходите, но е пропуснало да съгласува проекта с Алианса

Инфраструктурата за самолетите F-16 няма да е готова навреме

Снимка: Pixabay

2840 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Изграждането на инфраструктурата за изтребителите F-16, които струваха на държавата 2.2 млрд. лв., е поверено на фирма „без никакви критерии“. Това обяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Освен това министерството в момента търси 53 млн. лв. за пистата в авиобаза „Граф Игнатиево“, тъй като по неясни причини бившето правителство е решило, че тя ще се поеме от НАТО, без обаче да е съгласувало проекта с Алианса.

Не е проведен международен конкурс за изпълнители с участници, които имат опит с изграждането на такава инфраструктура. Изборът на строителите в авиобазите "Граф Игнатиево", "Крумово" и "Безмер" е правен без никакви критерии. Не намерихме никакви документи, които да показват, че изборът на фирмите е извършван след преглед на пазара, преглед на база опита и способностите на фирмите, дали са се занимавали някога с такава дейност или не“, съобщи военният министър.

Той допълни, че са намерени единствено докладни записки, изготвени от Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“, които през зам.-министъра на отбраната са били предоставяни на министъра за подпис. Фирмите са получавали поръчките без търг.

Текстът на докладните записки в общи линии е „ние се срещнахме с еди-коя си фирма и решихме да сключим договор с нея“. Без аргументи, без причини, без нищо. Не намерихме информация защо стойностите на проектите за изграждане на инфраструктурата са именно такива, каквито са“, посочи Панайотов.

Не е извършена проверка дали тези стойности реално отговарят на реалността и картината, допълни министърът на отбраната. Той даде пример с основния обект на авиобаза „Граф Игнатиево“ – пистата, на която кацат и излитат самолетите.

Някой по неизвестно какви причини е решил, че разходите по изграждането на тази писта ще бъдат поети от НАТО, а не от държавата, без да са провеждани каквито и да било преговори с НАТО. Сега НАТО любезно е информирал, че няма да поеме разходите, а само една малка част от тях. Така ние в момента търсим 53 млн. лв. за пистата, защото тези пари не са били заложени в първоначалния проект“, заяви министърът..

Именно заради това объркване се очаква изграждането на инфраструктурата за изтребителите да закъснее с между шест и осем месеца.

Подходено е непрофесионално и хаотично“, обобщи Панайотов.

Припомняме, че при предишното управление на ГЕРБ правителството отпусна 300 млн. лв. за инфраструктурата за изтребителите.

Подкрепи Economic.bg