Иновациите ще променят банкирането

Основно предизвикателство пред банките днес са компаниите за финансови услуги

Иновациите ще променят банкирането

Бъдещето на банкирането се състои в иновациите, които ще го променят. Около това мнение се обединиха участниците в третия годишен финансов форум „Иновации“, организиран от Асоциация Банка на годината и Висшето училище по застраховане и финанси, предаде репортер на Economic.bg. 

„Три са основните фактора, които могат да бъдат откроени и които влияят на бизнес модела на банките“, посочи главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на СиБанк и председател на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. По думите му на първо място са клиентите на банките, които вече са съвсем различни от тези преди няколко години.

„Дори и да сме изостанали, трябва да си дадем сметка, че технологиите са вече част от ежедневието на нашите клиенти. Те са информирани и са сериозно предизвикателство за банковия модел“, обясни Андронов.

На второ е ефективността, която притиска банковия сектор, а тя ще бъде постигната чрез финансовите иновации и технологии.

Като пример в тази посока той даде най-голямата скандинавска банка Nordea Bank, която е сред най-ефективните банки в цяла Европа със съотношение разходи към приходи от 44%. Това до голяма степен се дължи на пълната дигитализация и ефективното използване на ресурсите на модерните технологии.

Третият фактор, който влияе на смяната на модела на банкирането, Андронов открои времето. За финансови иновации при автомобилите са били необходими 68 г., за кредитните карти - 28 г, за телевизията - 22 г. , за Фейсбук - 3 години, обясни още председателят на банковата асоциация.

Според него това, което не можем да игнорираме, е мисленето на интернет поколението.

Изследване показва, че цели 35% са готови да живеят без банките, а други 57% твърдят, че ако Google например пусне платежна платформа, то те ще се откажат напълно от банковите услуги.

Едно от основните предизвикателства пред банките днес са компаниите за финансови услуги или т. нар. Финтех компаниите.

Проучване на консултантската фирма McKinsey показва, че през 2015 г. общите инвестиции във финансови технологии надхвърлят 20 млрд. долара. 500 хил. души работят в сектора на финансовите иновации и финансовото посредничество.

„Те коренно променят правилата на играта", подчерта Андронов и прогнозира, че голяма част от компаниите вероятно ще фалират, но и малкото, които оцелеят, ще маркират нови правила за банкиране.

Според него предимствата на финансовите компании са липсата на регулации, на стари информационни системи и продукти и наличие на нови разработки, които могат да бъдат съвсем близо до клиентите. Но броят на фалитите при тях е изключително голям, което се дължи именно на това, че не са регулирани.

„Те не са готови за регулиране, техният бизнес модел няма да издържи, ако някой ден политиците се събудят и решат да ги регулират“, обясни Андронов.

„Интересен е и другият елемент - т. нар. обработка на база данни“, посочи той. „Там се появи новият проблем доставчиците да използват база данни за финансиране и създаване на продукти. Не сме авангардът на технологиите, но промени се правят. Големите въпроси няма да се решат на наша територия. Банките са под натиск заради лихвената диета, която продължава прекалено дълго“, подчерта председателят на Асоциацията на банките в България.

„Еволюция ще има, но промените във финансовите услуги няма да са революционни”, прогнозира главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Харпарцумян. Според него по-скоро еволюцията ще бъде ускорена.

„Бъдейки в периферията, има привилегията да се учи от грешките на другите”, коментира банкерът и допълни, че очаква развитие на пазара в някои сфери на финансовите услуги. Според него обаче сенчестият бизнес мрази дигитализацията. Затова никога няма да достигнем нивото на швейцарците и австрийците по отношение на банковите услуги, ако културата на хората не се промени. 

Коментари: 0