Intel ще прави чипове за конкуренти в две нови фабрики

Производителят изостана технологично и сега търси как да се върне на челни позиции в надпреварата

Intel ще прави чипове за конкуренти в две нови фабрики

Снимка: Unsplash

548 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Intel обяви, че ще похарчи 20 млрд. долара за изграждането на две нови фабрики за чипове в щата Аризона. Новината тласна акциите на производителя с цели 5% нагоре в късната търговия във вторник. Тя е и едно от първите изявления на новия изпълнителен директор на компанията Пат Гилсинджър.

Съобщението сигнализира затова, че Intel ще продължи да се фокусира върху производството на фона на промените в индустрията, които карат играчите в сектора все повече да разделят дизайна и производството.

Новините идват и в момент, когато се наблюдава глобален недостиг на чипове. Кризата с търсенето и предлагането на компонентите удари редица сфери от автомобили до електроника. Тя подчертава и тревогите покрай изоставането на САЩ, а и на Европа, в производството на полупроводници.

Intel е и ще остане водещ разработчик на процесорни технологии, основен производител на полупроводници и водещ доставчик на силиций в световен мащаб“, каза Гилсинджър.

Intel също заяви, че ще действа като „леярна“ или производствен партньор за други чип компании, които се фокусират върху полупроводниковия дизайн, но се нуждаят от някой, който да произведе компонентите им. Intel заяви, че нейното дъщерно дружество ще се нарича Intel Foundry Services и ще бъде ръководено от Рандир Такур, настоящ старши вицепрезидент на Intel.

Гилсинджър заяви, че леярският бизнес ще се конкурира на пазар, който потенциално ще достигне 100 милиарда долара до 2025 г. Компанията ще произвежда набор от чипове, включително такива, базирани на ARM технология, които се използват в мобилни устройства и се явяват конкурентни на предпочитаната от Intel технология x86.

Компании като Amazon, Google, Microsoft и Qualcomm биха могли да са сред клиентите на Intel. Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела дори се появи на разговора на Гилсинджър в знак на подкрепа за хода на производителя.

Защо Intel отваря нови фабрики

Ангажиментът на Intel за производство има последици за националната сигурност. Intel заяви, че влиза в партньорство с IBM за подобряване на логиката на чиповете и технологиите за опаковане, което „ще повиши конкурентоспособността на американската полупроводникова индустрия и ще подкрепи ключови американски правителствени инициативи“, пише CNBC.

Понастоящем Intel управлява четири фабрики в САЩ. В допълнение към тази в Аризона, която се разширява, компанията разполага и с такива в Масачузетс, Ню Мексико и Орегон. Гигантът също така произвежда чипове в Ирландия, Израел и има една фабрика в Китай.

Леярната на Intel ще предложи алтернатива на азиатските фабрики за чипове, базирани в САЩ и Европа.

През февруари президентът Джо Байдън каза, че вътрешното производство на полупроводници е приоритет за неговата администрация. През своя мандат той се надява да коригира продължаващия недостиг на чипове в опит да отговори на опасенията, че САЩ са уязвими към прекъсвания на веригата на доставки.

Вашингтон вече обмисля как може да стимулира американските чип компании с допълнителна държавна подкрепа и нови политики. В свое изявление от Intel подкрепят подобни действия, като подчертават, че те ще позволят „на американските компании да се конкурират наравно с чуждестранните, силно субсидирани от техните правителства“.

Гилсинджър пое управлението Intel на 15 февруари от бившия изпълнителен директор Боб Суон. Доскоро той бе главен изпълнителен директор на VMWare, но всъщност започва кариерата си в Intel, затова и назначението му се смята за завръщане у дома.

Той пое една компания с куп предизвикателства пред себе си. През годините Intel изгуби предимствата си в производството на полупроводници от базираните в Азия конкуренти, най-вече TSMC. Най-модерните чипове на Intel използват 14-нанометров или 10-нанометров процесор, като и двата вида се правят в собствените фабрики на компанията.

Конкурентите, сред които и Apple, просто проектират процесора, след което го произвеждат във външна фабрика за чипове. Става дума за производствата на TSMC и Samsung например, които обаче използват по-усъвършенствана 5-нанометрова технология. Тя е по-добра, тъй като позволява повече транзистори да се поберат в чип със същия размер, повишавайки мощността и ефективността.

Ще преследваме клиенти като Apple“ за леярския бизнес на Intel, каза Гилсинджър.

Коментари: 0