След критики Меркел се отказа от локдауна за Великден

Германският канцлер провежда „много критична дискусия“ с премиерите на провинциите

След критики Меркел се отказа от локдауна за Великден

Снимка: БТА

7836 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Обръщайки се на 180 градуса, германският канцлер Ангела Меркел заяви във видеообръщение към премиерите на германските провинции, че в крайна сметка няма да бъде въвеждан обявения строг локдаун за великденските празници. Речта на канцлера следва ден, изпълнен с критики от страна на гражданите, бизнеса и църквата.

Армин Лашет, новоизбраният партиен лидер на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) и премиер на област Северен Рейн-Вестфалия, заяви, че очаква „много критична дискусия“ относно резултата от преговорите в импровизираната сесия в сряда.

Меркел трябва да направи публично изявление по-късно днес за резултата от видеоконференцията и след това да присъства на изслушване в парламента.

Как се появи планът за блокада

След 12-часови преговори Меркел и федералните премиери се споразумяха във вторник "да дръпнат аварийната спирачка" и да отменят плана за облекчаване на ограниченията в райони, където 7-дневната заболеваемост надхвърля 100 случая на 100 хил. души в продължение на три последователни дни.

Те също така обявиха пълно затваряне през дългия великденски уикенд, между 1 и 5 април, когато цялата страна, включително повечето хранителни магазини, трябваше да затвори. Контактът между две домакинства остава разрешен.

Канцлерът определи мерките като опит за прекъсване на експоненциалното надигане на третата вълна. Те обаче веднага срещнаха много критики. Водещи епидемиолози казват, че петдневното затягане по Великден няма да има почти никакъв ефект върху борбата с пандемията.

Германският институт за обществено здраве "Робърт Кох" (RKI) съобщи за 15 813 нови случая на COVID-19 в сряда и 248 смъртни.

Коментари: 0