Германия остава в пълен локдаун по Великден

Удължаването на мерките е заради новия британски вариант на коронавируса и опасността от изчерпване на леглата в интензивните отделения

Германия остава в пълен локдаун по Великден

Снимка: Unsplash

1568 ~ 1 мин. четене

Германия призовава гражданите си да останат по домовете за пет дни по време на великденските празници, като удължава сегашните мерки за борба с коронавируса до 18 април, съобщава БНР, позовавайки се на официално съобщение на канцлерът Ангела Меркел. Тя убеди лидерите на 16-те провинции да се откажат от плановете за постепенно отваряне на икономиката, а причината е резкият скок на новоинфектираните.

От 1 до 5 април ще бъдат затворени всички магазини, а тези, продаващи хранителни стоки, ще имат право да работят в събота, 3 април. Религиозните служби за Великден ще бъдат без посетители, но ще се предават онлайн.

Според Меркел най-голямата европейска икономика е в „нова пандемия“ заради доминирането на британския вариант на вируса. Според нея този вариант е много по-смъртоносен и инфекциозен.

По-рано този месец страната започна предпазливо да отменя някои от ограниченията, но разпространението на новия вариант доведе до скок на инфекцията, а това породи съмнения, че болниците скоро ще бъдат претоварени, ако не бъдат взети нови мерки.

По данни на Института за инфекциозни болести „Роберт Кох“ над 3000 души са в интензивни отделения, а седемдневната заболеваемост на 100 000 души е 107, което е над прага от 100 души, при който интензивните отделения ще започнат да остават без свободни легла.

Коментари: 0