Консерваторите на Меркел са в режим на свободно падане

За една седмица ХДС и ХСС са загубили още 3 пункта, общо девет в рамките на месец

Консерваторите на Меркел са в режим на свободно падане

Снимка: БТА

308 ~ 1 мин. четене

Подкрепата за консервативната Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел е паднала с три процентни пункта за една седмица до най-ниската си стойност за повече от година. Това показва социологическо проучване, публикувано в сряда, като Зелените са само на четири пункта зад тях. Изправени пред федерални избори през септември без Меркел, която се оттегля след четири мандата на власт, нейните християндемократи и тяхната сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС) са се сринали до едва 26% подкрепа, сочи проучването на Forsa, цитирано от Reuters.

С нарастващото разочарование от управлението на коронакризата от страна на правителството на Меркел, консервативният алианс падна с девет пункта за един месец до ниво, което не се е наблюдавало от началото на март миналата година.

„Съюз в свободно падане“, публикува заглавие в онлайн списанието Focus Online.

ХДС претърпя исторически поражения на два местни избора по-рано този месец, които доказаха разочарованието на германците от бавното разпространение на ваксините срещу COVID-19 и удължените мерки за блокиране на бизнеса и обществото, както и скандала около доставката на маски за лице.

Подкрепата за Зелените се е повишила с 1 процентен пункт до 22%, според проучването сред 2511 избиратели на 16-22 март.

Социалдемократическата партия (СДП), които в момента са в неудобна „голяма коалиция“ със Съюза на консерваторите, са се стабилизирали на 16%. Доверието към бизнес ориентираната Свободна демократическа партия расте с два пункта до 10%. Крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) и крайно лявата Linke останаха непроменени съответно на 10 и 8%.

Доверието към момента оставя съюза на Меркел без достатъчна подкрепа за съставяне на коалиционно правителство със Свободните демократи, техният предпочитан управляващ партньор.

Така остава вариантът консерваторите да се обединят със Зелените, или Зелените да опитат коалиция с Социалдемократите.

Раздробеният електорален пейзаж може също така да отвори сценария за алианс между Зелените, СДП и Свободните демократи, наречен коалиция „светофар, заради цветовете на партиите.

Коментари: 0