Intel придобива Altera за рекордните $16.7 млрд.

Целта е създаването на по-широка гама от чипове

Intel придобива Altera за рекордните $16.7 млрд.
172 ~ 1 мин. четене
Най-големият производител на чипове в света Intel Corp обяви, че ще купи Altera Corp за рекордните 16.7 милиарда щатски долара, предаде Reuters. Това е една от най-големите сделки в индустрията за чипове за тази година. 

Американският технологичен гигант се стреми да компенсира забавянето в търсенето от страна на компютърната индустрията като разшири своята гама от чипове.

Intel заяви в понеделник, че ще предложи 54 щатски долара на акция за базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания за чипове Altera.

След придобиването на Altera Intel ще бъде в състояние да комбинира дейностите си в областта на компютърни чипове с по-малките чипове на компанията Altera.

Някои инвеститори на борсата изразиха колебания, че сделката може да срещне регулаторни пречки, но според анализатори няма припокриване на продуктите между фирмите.

По данни на Reuters, предложената сума за сделката е около 9 пъти по-висока от приходите на Altera.

"Изглежда ми много висока", коментира анализаторът Кевин Касиди пред Reuters. "Последнaта подобна сделка, която си спомням, беше когато Broadcom придобиваше NetLogic за цена 8 пъти по-висока от приходи, и това не се отрази добре на Broadcom."

От ръководството на Intel очакват двете компании да създадат нов клас продукти, чиято производителност е значително по-добра и разходите за производство са по-ниски, заяви пред Reuters главният финансов директор на Intel Стейси Смит . "Това е частта, която е доста вълнуваща за нас", каза той.

Компанията е разглеждала и други цели за придобиване, но Altera е бил най-добрият залог за печалба за акционерите, допълва Смит.
Подкрепи Economic.bg