10 интересни факта за билките и подправките
Знаете ли, че над 10 грама шафран могат да бъдат смъртоносни

© ECONOMIC.BG / Pixabay
~ 1 мин.
От древни времена билките и подправките са част от ежедневието на хората. Те се използват в медицината, козметиката, кулинарията. Ароматите и свойствата, които имат, могат да очароват всеки човек. Преди хладилникът да навлезе в ежедневието ни, храната е била запазвана благодарение на билки. Вижте още интересни факти за тях, които може би не знаете:
- Паприката има повече съдържание на Витамин С от лимона.
- Римляните са посявали босилек само след като са правили заклинания за плодородност на почвата.
- Ванилията е една от най-интересните за използване подправки и втората най-скъпа след шафрана.
- Над 10 грама шафран могат да бъдат смъртоносни.
- За 450 грама шафран са необходими над 20 часа труд.
- Куркумата е най-доброто лекарство срещу симптоми на Алцхаймер.
- Начинът, по които приемаме аромата на дадена билка, е заложен във всеки човек генетично.
- Уасаби е подправка, която става пикантна чак след като бъде намачкана.
- В много ресторанти се предлага прясна мента, която успокоява стомаха, освежава дъха и подсилва метаболизма.
- Семена от копър и чай от резене съдържат летливи масла, които имат спазмолитични свойства и спомагат за предотвратяване на стомашно-чревни проблеми като подуване.