10 интересни факта за фонтана \"Ди Треви\" в Рим

Той е една от най-впечатляващите забележителности във вечния град

10 интересни факта за фонтана \

Снимка: Economic.bg

19021 ~ 2 мин. четене
Една от най-известните забележителности в Рим е фонтанът "Ди Треви", който е задължителна дестинация за всеки турист в града. Той се намира в центъра на Рим и определено очарова всеки, който застава пред него с величествената си красота и блясък. Вижте няколко любопитни факта за това красиво архитектурно решение.


10. Трипътна връзка

На италиански терминът "Треви" означава три начина, което описва кръстовището на 3-те улици, които свързва фонтанът на площад Piazza dei Cruciferi. Богиня, наречена Тривия, също е известна с трите си глави, благодарение, на които е успявала да види всичко около себе си, стоейки на кръстовището на площада.


9. Първият фонтан "Треви"

През Средновековието фонтаните са били използвани за лична употреба на населението. Хората в Рим са използвали "Ди Треви" като естествен извор, от който да се снабдяват с прясна питейна вода. Първият фонтан "Треви" е проектиран през 1453 г. и повече от 100 години от него хората са пиели чиста вода. 


8. Фонтанът не е проектиран от Бернини

Сегашният фонтан не е проектиран от известния архитект Бернини, който е направил цели 5 фонтана в Рим, включително и този на площад "Навона". Той е подпомогнал процеса, след като му е било поръчано да направи скица през 1629 г. 


7. Нептун не е бил Богът на морето

Противно на общоприетото схващане, централната част на фонтана не е Нептун, а Океан. Това е така, защото статуята е придружена от тритони и морски кончета, а не делфин и трикор. От двете страни на фонтана има по една женска фигура, символи на изобилие и здраве.


6. Фонтанът "Ди Треви" е проектиран от Никола Салви

Проектът на най-известният фонтан в Рим е дело на Никола Салви, който е бил философ и поет и не е притежавал опит като архитект. Той започва изграждането му през 1732 г., но умира преди фонтанът да бъде напълно завършен. "Ди Треви" е бил открит през май 1762 г. 5. Магическата сила на водата

През 19-ти век хората са вярвали, че който пие вода от фонтана, ще се върне в Рим. Към днешна дата никой не се опитва да го прави, въпреки, че в десния ъгъл водата е питейна.

4. Боговете се наслаждават на хвърлянето на монети

Ако хвърлите монета в "Ди Треви", можете да бъдете сигурен, че един ден ще се върнете в Рим. Това е било практика на древните римляни, които хвърляли монети в реки и езера, за да успокоят боговете и те да им помогнат да се върнат безопасно вкъщи.

3. Фонтанът е бил сниман във филми и за него са писали поети

Поемата "The Marbe Faun", написана от Натаниел Хоторн, разказва за известния фонтан "Треви". Той участва  във филмите "Три монети във фонтана", "Римски празник" и други.

2. "Треви" печели около 3000 евро на ден

Около 3000 евро се събират всеки ден от фонтана. За монетите се знае, че се събират всяка вечер и се даряват за благотворителност.

1. Общо 2 млн. евро са били изразходвани за възстановяване на фонтана

Фонтанът бе в период на реставрация от юни 2014 до ноември 2015 г. За този период са изразходвани около 2 млн. евро, но след това фонтанът бе отворен и е по-привлекателно място за туристите от всякога.
Подкрепи Economic.bg