Инвеститорите очакват решението на ЕЦБ за лихвите

Пазарите в САЩ затвориха „на зелено“ заради надеждите, че лекът срещу пандемията е близо

Инвеститорите очакват решението на ЕЦБ за лихвите

Снимка: БТА

596 ~ 2 мин. четене

Акциите в Европа и САЩ затвориха деня на зелено, след като проучване от компанията Gilead даде надежди на инвеститорите за лек срещу пандемията. Резултатите, представени от самата компания, показват подобрение при пациенти, приемащи „ремедезивир“. Акциите на компанията скочиха с 6%. Фед взе решение да не промени лихвения си процент. За месеца, S&P 500 се повиши с 13%, което е най-голямото положително месечно движение на индекса от 1974 г., докато Dow Jones е нараснал с 12.4% през април.

Фючърсите на петрола скочиха с повече от 25%, след като данните показаха по-малко от очакваното увеличение на запасите на суров петрол в САЩ, както и надеждата на инвеститорите за по-скорошно от очакваното отваряне на икономиките.

Акценти днес

Решение на ЕЦБ за лихвения процент - Еврозона

Изпълнителният съвет на ЕЦБ, заедно със 16-те управители на централни банки в Еврозоната ще гласуват днес промяна в лихвения процент. Инвеститорите наблюдават промяната на лихвените проценти с повишено внимание, понеже промяната им е основен фактор при оценката на валута.

Инструмент на фокус - Gilead Sciences Inc.

Компанията представи проучване, което показва положителна промяна при пациентите, приемащи лекарството „ремдезивир“. В края на деня, Тръмп заяви, че желае от FDA да ускорят процеса за одобрение на лекарството, като лек срещу пандемията. Акцията се покачи с над 5% за деня.

GBP/USD

Валутната двойка възвърна голяма част от натрупаните загуби през март. Цената бе ограничена от 100 периодната експоненциална средна, като от началото на месеца се намира в период на консолидация. Пробив и задържане на валутната двойка над съпротивата оказана от 100 ЕМА би ни дало сигнал за навлизане в дълга позиция.

Copper

Цената на медта отскочи от психологическото ниво от 200 USD. Последва корекция на пазара, като цената успя да пробие 50 периодната експоненциална средна през изминалия ден. Индикаторът MACD все още не ни дава сигнал за обрат в тренда.

US 30 Wall Street

Американският индекс на 30-те най-големи компании в САЩ се представя много добре на пазарите през последните дни. Очакваме възходящото движение да продължи до нивото на Фибоначи от 0.61%, което ще съвпадне с 100 периодната експоненциална средна. Възможно е да последва корекция от това ниво.

Подкрепи Economic.bg