Tesla излезе на печалба въпреки коронавируса

Продажбите за тримесечието са най-добрите в историята на компанията, преди затварянето на заводите заради епидемията

Tesla излезе на печалба въпреки коронавируса

Снимка: Tesla

664 ~ 1 мин. четене
Tesla надви проблемите, свързани с коронавируса, и отчете печалба през първото тримесечие. Производителят на електрически автомобили отчете нетен приход от 16 милиона долара, докато приходите без специални артикули, като например компенсация на базата на акции, достигнаха 227 милиона долара. 

Компанията загуби пари и по двете пера през предходните тримесечия, припомня CNN Business.

Анкетираните от Refinitiv анализатори прогнозираха, че компанията ще отчете малка загуба поради спирането на фабриките в Калифорния и Шанхай през тримесечието и спад в продажбите на автомобили в сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година.

Акциите на Tesla скочиха с 9% в късната търговия след обявяването на отчета. Книжата са поскъпнали двойнo от началото на годината, макар и да се търгуват под рекордно високите стойности от средата на февруари, преди опасенията от коронавируса да се отразят на пазара.

Все пак компанията заяви, че не може да обещае, че неочакваната й печалба ще продължи след прекъсванията, причинени от избухването на Covid-19.

"Трудно е да се предвиди колко бързо производството на превозни средства и глобалната верига за доставки ще се върнат към предишните нива", подчертава от Tesla в изявление пред инвеститорите. 

Въпреки че не предложи конкретни насоки за финансови резултати за годината, компанията заяви, че вярва, че ще постигне оперативни маржове и рентабилност. 

Производителят обяви, че има капацитет да направи 500 000 превозни средства през тази година, дори с прекъсвания в производството. 

Tesla допълни, че е отчела най-доброто си тримесечие за продажби в историята си, преди да се наложи да прекрати операциите в Калифорния заради епидемията.
Подкрепи Economic.bg