Иран предлага петролни фючърси въпреки санкциите на САЩ

Страната също така търгува суровината през местната фондова борса IRENEX

Иран предлага петролни фючърси въпреки санкциите на САЩ

Снимка: Pixabay

Иран ще предложи петролни фючърси на заинтересованите чуждестранни партньори на определени предварително цени, въпреки че американските санкции спрямо Техеран ограничиха нефтения износ от страната, пише OilPrice.

Миналата година САЩ призова всички купувачи на ирански петрол да приключат сделките до ноември 2018 г., но впоследствие дадоха на осем държави гратисен период от половин година, през който да продължат да купуват суровина от близкоизточната страна. Дори и след изтичането на гратисния период обаче Иран продължава да се противопоставя на санкциите и продължава да превозва с танкери суров петрол до няколко страни, сред които и Китай.

Призивът на Техеран към чуждестранните партньори да продължават поръчват нефт чрез фючърсни договори е ясно послание, че засега Иран няма да седи спокойна, докато Вашингтон се стреми да свали петролния износ ѝ износ до нулата. „Всяка една силна държава, която иска да работи с Иран, може да направи предварителна поръчка за петрол през следващите 2-3 години”, коментира иранският вицепрезидент Ешак Джахангири пред местния в. Tehran Times.

Освен чрез фючърси, Иран опита да продава своя суров петрол на местната фондова борса IRENEX. „Предлагането на петрол и природен газ в международния обсег на IRENEX се превърна в правно задължение и определено този ход ще е траен”, заявява Амир Хосейн Тебянян, представител на Иранската национална петролна компания.
Коментари: 0