До 2050 г. климатът в Лондон ще е топъл като в Барселона

Градовете в Европа ще се сблъскат с най-драматичните климатични промени, според нов доклад

До 2050 г. климатът в Лондон ще е топъл като в Барселона

Снимка: Pixabay

През 2050 г. климатът в Лондон ще се чувства по-скоро като в Барселона, според ново проучване за изменението на климата.

Ако това звучи като приятно затопляне - помислете отново. Лондон може да бъде изправен пред тежка суша, както Барселона през 2008 г., когато изчерпа питейната вода, а резервоарите почти пресъхнаха.

Стотици други големи градове по света биха могли да се сблъскат със засушавания, наводнения, бури и други климатични катастрофи, съобщава проучването, проведено от лабораторията Crowther на университета ETH в Цюрих.

Някои от тези климатични ефекти все още не са известни или предсказуеми - една пета от градовете, включително Куала Лумпур, Джакарта и Сингапур, са изправени пред толкова крайни условия, каквито сега не съществуват никъде по света, според проучването.

То предвижда бъдещите климатични условия на 520 големи града по света и съчетава тези прогнози с условията в градовете днес. 

До 2050 г. Мадрид ще е с климат като Маракеш, Сиатъл - като Сан Франциско, а Ню Йорк - като Вирджиния Бийч, според доклада, пише CNN.

Около 77% от градовете по света ще претърпят драстично изменение на климатичните условия, което показва "глобалния мащаб на тази заплаха за изменението на климата и свързаните с него рискове за човешкото здраве", предупреждава проучването.

Регионите по северните ширини, включително по-голямата част от Европа, ще се сблъскат с най-драматичните температурни промени - европейските градове се очаква да станат по-топли с 3,5 градуса по Целзий през лятото и с 4,7 градуса по Целзий (8,5 по Фаренхайт) през зимата, твърди проучването.

В Лондон например най-топлия месец ще се повиши с 5,9 градуса, което ще доведе до повишаване на температурата с 2,1 градуса.

Те не биха могли да се разглеждат като значителни промени, но температурите на затопляне биха могли да насърчат разпространението на инфекциозни болести, да застрашат продоволствената сигурност и да доведат до недостиг на вода, казва Алекс Ло, старши преподавател по изменение на климата в университета Виктория в Нова Зеландия.

Опасността е различна в тропическите райони - температурите няма да се повишават много там, но се очаква нивото на валежите да се промени значително. Мокрите сезони ще станат по-влажни, а сухите сезони ще станат по-сухи - увеличавайки опасността от суша и наводнения.

Крайбрежните градове са изложени на риск от наводнения, които биха могли да повредят сградите, да изселят жителите и да застрашат инфраструктурата като градските транспортни системи, казва Ло.

Това ново проучване е поредното предупреждение за климата от учени и политици по целия свят.

Само преди месец доклад на ООН предупреди, че повече от 120 милиона души биха могли да изпаднат в бедност през следващото десетилетие заради изменението на климата.
Коментари: 0