„Ислямска държава” пое отговорност за атаката в Лондон

По последна информация седем души са задържани от британската полиция

„Ислямска държава” пое отговорност за атаката в Лондон

Терористичната групировка „Ислямска държава” съобщи чрез своята информационна агенция Aamaq, че нападателят от вчерашното нападение в центъра на Лондон е "войник на "Ислямска държава”, съобщава Associated Press.

Според информацията нападението е било в отговор на призивите на "Ислямска държава" атаките да се насочат към граждани на коалицията, която воюва срещу групировката. От терористичната организация не посочват име и други подробности за нападателя и не е ясно дали той е бил пряко свързан с джихадистите. 

Вчера, 22 март, министри на външните работи или представители на външните министерства на 68-те страни, които се сражават в Ирак и Сирия с групировката "Ислямска държава", се събраха на среща във Вашингтон.

По последна информация осем души са задържани от британската полиция по подозрение за съучастие в нападението. Цяла вечер органите на реда са обискирали различни места в Бирмингам, Лондон и други места в страната.

Позовавайки се на очевидец, ПА съобщава, че в Бирмингам са били задържани трима души. По непотвърдена информация автомобилът, използван за атаката, е бил нает именно там.

По-рано днес британският премиер Тереза Мей съобщи, че извършителят на вчерашното нападение в Лондон е бил роден във Великобритания и е бил известен на разузнавателните служби. "Преди няколко години той е бил разследван от МИ5 във връзка с опасения за насилствен екстремизъм", каза Мей пред парламента.

Тя добави, че не е имало предварителна разузнавателна информация за неговите намерения, нито за заговора. "Когато оперативните съображения позволят, самоличността му ще бъде разкрита пред обществеността", уточни министър-председателят.

„Ислямска държава” често призовава привържениците си да извършват нападения срещу граждани на водената от САЩ коалиция. Тази година екстремистите са загубили територия в Ирак и Сирия, след офанзиви на местни сили, подкрепени от водената от САЩ военна коалиция.

Коментари: 0