Испания и Великобритания се разбраха за Гибралтар

Британският анклав ще стане част от Шенгенското пространство и така ще се избегне въвеждането на твърда граница

Испания и Великобритания се разбраха за Гибралтар

Снимка: БТА

4124 ~ 1 мин. четене

Испания и Великобритания постигнаха днес „принципно споразумение“ за Гибралтар, съобщава Reuters, цитирайки испанския министър на външните работи Аранча Гонсалес Лая. Разбирателството се случва само броени часове преди Брекзит официално да стане факт в полунощ (01.00 ч българско време утре).

Министърът съобщи, че Гибралтар ще стане част от Шенгенското пространство за свободно движение и така ще се избегне въвеждането на твърда граница между британския анклав в южния край на Пиренейския полуостров и членуващата в Европейския съюз Испания. В резултат режимът на свободно движение между тях ще бъде запазен.

Окончателното споразумение ще бъде договорено до шест месеца. Дотогава Испания ще работи с граничната агенция на ЕС „Фронтекс“ по прилагането на шенгенските правила в пристанището и на летището на Гибралтар.

Около 15 хиляди души пътуват всеки ден от Испания, за да работят в Гибралтар, който е с население от 32 хиляди души. Пристанището на британската територия посреща всяка година 10 милиона туристи - сектор, на който се пада дял от приблизително една четвърт от нейната икономика, отбелязва Reuters.

Подкрепи Economic.bg