Испания ще похарчи 300 млн. евро заради фалита на „Томас Кук“

В Гърция прогнозират до 2.5 млрд. евро загуби за икономиката до края на 2020 г. заради краха на британския туристически гигант

Испания ще похарчи 300 млн. евро заради фалита на „Томас Кук“

Снимка: БТА

836 ~ 2 мин. четене

Испанското правителство ще похарчи 300 млн. евро (328 млн. долара) за съставяне на план за справяне с икономическия удар след фалита на британския туроператор „Томас Кук“.

Това обяви днес испанският министър на туризма Рейес Марото, пише агенция Reuters. По думите ѝ планът ще се състои от 13 отделни мерки и ще включва кредитиране за засегнатите от фалита компании.

Още в понеделник ръководителят на Испанската конфедерация за хотелиерство и туристическо настаняване Хуан Молас предупреди, че стотици хотели в Испания са застрашени от затваряне заради краха на британския туристически гигант. „500 хотела незабавно ще се затворят поради срива на „Томас Кук“ и ситуацията може да се влоши, ако правителството не предприеме незабавни действия“, каза той.

От представено днес проучване на гръцката хотелска камара пък стана ясно, че загубите за икономиката на южната ни съседка до края на 2020 г. ще достигнат около 2.5 млрд. евро или около 1.4% от гръцкия брутен вътрешен продукт.

Гръцките хотели от по-ниски категории могат много сериозно да пострадат от фалита на „Томас Кук“: От 9 917 хотела в страната, 1193 (или 12% от хотелите в Гърция) са сътрудничили с фалиралия туроператор тази година. Почти половината от тях (48%) принадлежат към категориите с една, две и три звезди.

Председателят на гръцката хотелска камара Александрос Василикос коментира, че организацията вече проучва набор от мерки за подпомагане на заетостта, паричния поток на засегнатите и устойчивостта на хотелите. Той също така подчерта нуждата от широк съюз, включващ правителството, Гръцката национална организация по туризъм, регионалните и местните власти, както и туристическите субекти и предприятия.

На фона на новините от Испания и Франция българските власти запазват спокойствие относно фалита на „Томас Кук“. Вчера българският министър на туризма Николина Ангелкова заяви, че българските хотели няма да понесат щети. Преди седмица обаче тя сподели, че хотелите в България, които работят с „Томас Кук“, може и да не си получат парите за обслужените през летните месеци туристи. Причината е, че гаранционният фонд във Великобритания покрива загуби само от датата на обявяване на фалита и за туристите, които към тази дата са на почивка. А се оказа, че Thomas Cook се разплаща с хотелите 60 дни след края на почивката.

Подкрепи Economic.bg