Италианска банка дарява €100 млн. за борбата срещу коронавируса

Intesa Sanpaolo ще спасява бизнесa в страната с €5 млрд. за заеми

Италианска банка дарява €100 млн. за борбата срещу коронавируса

Снимка: БТА

1072 ~ 1 мин. четене
Италианската банка Intesa Sanpaolo ( ISP.MI ) е готова да дари до 100 млн. евро на Италия за справяне с епидемията от коронавирус и да отпусне до 5 млрд. евро заеми на компании, засегнати от епидемията. Това каза главният изпълнителен директор на кредитора Карло Месина, цитиран от Reuters. 

„Готови сме да дарим до 100 млн. евро и да ги предоставим на разположение на страната за конкретни проекти, необходими за справяне със спешните случаи. Много неща могат да се направят със 100 млн. евро”, каза в интервю директорът на най-голямата банка на дребно в Италия.

За дружества, засегнати от ситуацията, промяната предвижда възможността да може да се поиска спиране на вноските по заем за 3 месеца. Това спиране може да бъде удължено за още 3 или 6 месеца във връзка с продължителността на спешната ситуация, съобщават от банката. 

Мярката ще важи и за италиански дружества, които търгуват с Китай и които отчитат спад на дейността заради ограниченията в търговията. Средтва могат да бъдат отпускани и на частни лица, ако работодателят му има финансови затруднения заради епидемията. 

Италия е най-тежко засегнатата страна в Европа от епидемията, общият брой на случаите вече е 4636, 197 са смъртните случаи. Според анализаторите кризата ще тласне крехката икономика на Италия към четвъртата ѝ рецесия от 12 години насам.
Коментари: 0