Италия глоби Ryanair и Wizz Air заради платения кабинен багаж

Общата стойност на глобата за двете авиокомпании е 4 млн. евро

Италия глоби Ryanair и Wizz Air заради платения кабинен багаж

Нискотарифните авиокомпании Ryanair и Wizz Air са глобени от италианския регулатор заради политиката им за заплащане на кабинния багаж.

Италианският орган за защита на конкуренцията  ще глоби с 3 милиона евро Ryanair и с 1 милион евро Wizz Air.

Италианският антитръстов регулатор заяви, че повечето пътници се очаква да пътуват с по-голяма ръчна чанта и че чрез налагане на допълнително плащане между 5 и 25 евро авиокомпаниите са повишили цените на билетите по "непрозрачен" начин.

От миналия ноември и двете компании начисляват такси на пътниците, които вземат малки куфари в кабината на самолета. В кабината е позволено да се вземат чанти, които могат да се съберат под седалката.

След като Ryanair обяви новата си политика за багажа в кабината през август, италианските регулатори наредиха на авиокомпанията и на унгарската Wizz Air да прекратят мярката, заявявайки, че е подвежда потребителите и е нарушава конкуренцията с превозвачите, които превозват багажа безплатно.

Ryanair отхвърли италианското решение, като заяви, че политика е прозрачна и помогна за точността на полета, тъй като ускорява качването на борда.

Коментари: 0