Италия поетапно ще смекчава ограниченията от 4 май

Все още не ясно какво точно ще включват промените

Италия поетапно ще смекчава ограниченията от 4 май

Снимка: БТА

1640 ~ 2 мин. четене

Италия е готова постепенно да разхлаби ограничителните мерки, наложени заради борбата с коронавируса. Как точно ще се случи това властите в страната ще обявят до края на тази седмица, като облекчаването на режима ще започне от 4 май. Това стана ясно от изявление на министър-председателя Джузепе Конте днес.

„Иска ми се да кажа: нека да отворим всичко. Веднага. Започваме утре сутринта ... Но такова решение би било безотговорно. Това би накарало кривата на заразяване да се повиши неконтролирано и би обезсмислило всички усилия, които положихме досега“, написа Конте в публикация във Facebook.

„Ние трябва да действаме въз основа на национален (възобновяем) план, който обаче отчита териториалните особености“, каза той.

Затварянето на повечето италиански предприятия и забраната хората да напускат домовете си, освен за основни нужди, важи от 9 март и доведе до голямо напрежение в третата по големина икономика на еврозоната, пише Reuters.

След като на 22 март правителството затвори предприятията, които не се считат за съществени, напоследък нарастват призиви от индустриалните лобита да се отворят някои дейности, за да се предотврати икономическа катастрофа.

Конте добави, че облекчаването на ограниченията ще се случи въз основа на задълбочено проучване и научни данни, а не „за да удовлетвори част от общественото мнение или да удовлетвори исканията на някои производствени категории, отделни компании или конкретни региони“.

„Успокояването носи със себе си реалния риск от решително увеличаване на кривата на заразяване и трябва да сме готови да задържим това изкачване до минималните нива, така че рискът от заразяване да бъде „поносим“, добави той.

Министерството на финансите на Италия очаква икономиката да се свие с около 8% през тази година, съобщиха пред Reuters двама източници, запознати с въпроса, подчертавайки отрицателното въздействие на националните ограничения.

Подкрепи Economic.bg