Прокуратурата ще издирва Божков с европейска заповед за арест

Президентът на \"Нове холдинг\" е напуснал страната

Прокуратурата ще издирва Божков с европейска заповед за арест
7432 ~ 2 мин. четене

Има изготвена европейска заповед за арест на бизнесмена Васил Божков. Това каза главният прокурор на брифинг днес. Той обясни, че президентът на "Нове холдинг" е напуснал страната. 

Божков е със 7 повдигнати обвинения и е обявен за общодържавно издирване, обясни главният прокурор Иван Гешев. Обвиненията са, че е ръководил организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др.

Малко след брифинга Божков коментира повдиганите му обвиненя пред bTV, казвайки, че е разбрал от медиите, че е издирван. Той обясни, че не се укрива и има възможност да се върне в България за два часа. Бизнесменът не конкретизира в коя държава се намира, но каза, че е в страна извън Европейския съюз. 

"Да каже (главният прокурор Иван Гешев - бел.ред.), ако иска публично, ако иска по телефона или с призовка - кога, къде да се явя  и аз ще се явя точно на момента там. Има си законов ред", добави Божков в телефонния разговор. 

По думите на Божков случващото се с него е "грубо погазване на законите" от гледна точка на човешките му права. "Не мисля да давам отпор на държавата", категоричен е той. 

"Нали знаете, че този закон го създадоха те - отмениха точка на Кадиев, която го забраняваше и го гласуваха с точка, която го разрешава", коментира Божков промените в Закона за хазарта. 

От своя страна Гешев на брифинга днес каза още, че "не може да дължиш 559 млн. лева от лотарийни игри за една година на държавата - това са 100 лева към всяка пенсия“.

"Нямам разрешение да коментирам подробности. Нашата работа е, когато констатираме нарушения, да повдигнем обвинения и да изправим конкретните извършители пред българския съд. Ще положим всички усилия той да бъде доведен пред българския съд. Той е поредният олигарх, който бяга от България", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Заедно с Божков органите на реда търсят и дясната му ръка Георги Попов, който държи 87% от акциите на ФК "Левски" и е акционер в "Националната лотария".

Днес Специализираната прокуратура и МВР влязоха на проверка в офисите на Васил Божков на ул. "Московска".

В разговори с медии днес Божков нееднократно заяви, че ако го потърсят от прокуратурата ще се върне до няколко часа в страната, тъй като заминавал в чужбина по работа. „Ако преценят - да ме арестуват. Не съм извършил никакви престъпления, не се укривам от никого, така че не виждам от какво да съм застрашен. Просто наистина не знам за какво са тези обиски и целият този шум“, каза Божков пред bTV по-рано днес. 

Коментари: 0