Три европейски програми за зелени предприемачи за 2020 г. са отворени за кандидатстване

Те търсят решения в чистите технологии, мобилността, умните градове

Три европейски програми за зелени предприемачи за 2020 г. са отворени за кандидатстване
1644 ~ 2 мин. четене
Клийнтех България открива три предприемачески програми за зелените предприемачи на България. В зависимост от нуждите и етапа от развитие на своята бизнес идея, потенциалните участници могат да кандидатстват за една или повече програми. 

EIT Climate-KIC Акселератор България 

За пета поредна година, единствената в Европа pre-seed акселераторска програма за стартиращи компании с решения за устойчив бизнес EIT Climate-KIC Акселератор ще подкрепя български предприемачески екипи. Акселераторът е уникална програма, подходяща за млади компании, spin-off екипи и предприемачи с амбиция да лансират на пазара устойчиви бизнес решения, чисти технологии и иновации в областта на климата. 

Всеки екип ще разполага с финансиране под формата на без-дялов грант в размер до 50 000 евро, за да достигне до първи продажби и инвеститори. Екипите също ще ползват експертиза за бизнес моделиране, финансово планиране, управление на интелектуалните права, прототипиране и технологично валидиране, развитие на брандинг и продажби, за да развият компанията си до ниво инвеститорска готовност. 

Програмата е част от инициативите на най-голямото публично-частно партньорство в Европа в сферата на климата – EIT Climate-KIC и работи в мрежа, обхващаща 24 държави на ЕС. Над 9 млн. евро са инвестициите на програмата в повече от 1200 стартиращи компании, 30 от които са български. Тази година, българското издание ще се осъществи от април до ноември в София и ще подкрепи до 8 предложения. 

Крайният срок за кандидатстване е 1 март 2020 г.

PowerUP! by EIT InnoEnergy 2020 

За шеста поредна година най-голямото състезание за стартиращи компании в Централна и Източна Европа приема кандидатури от български предприемачи. Програмата е насочена към кандидати с бизнес решения с максимален срок до достигане на пазарна реализация от 2 години, както и за стартиращи компании в ранна фаза на развитие (не повече от 5 години от датата на регистрация на компанията). 

Селектираните участници ще преминат през двудневно обучение водено от международни експерти в подготовка за националната сцена, където международно жури ще селектира най-добрите екипи, които да продължат напред. Финалистите ще отидат на международния финал в Полша, където ще представят и позиционират своя продукт. Журито, съставено от инвеститори от водещи европейски индустрии ще селектират печелившите екипи, които ще получат награда от EUR 50 000, както и достъп до акселераторската програма на EIT InnoEnergy с възможност за инвестиции до EUR 200 000. 

Крайният срок за кандидатстване е 5 март 2020 г.

Danube Energy+ Tool 

За първи път в България Клийнтех България представя Danube Energy+ Tool - обучителна програма за млади хора с решения в идейна фаза на развитие. В рамките на програмата участниците ще получат задълбочено едномесечно обучение за изготвяне на бизнес концепция с възможност за последващо кандидатстване за инвестиции. Важно условие тук е, че програмата е насочена към млади индивиди и екипи до 35 годишна възраст.  Крайният срок за кандидатстване е 28 февруари 2020 г.

И трите програми търсят решения в следните направления: чисти технологии, устойчиви енергии, умни градове, мобилност, прецизно земеделие и устойчиво използване на земните ресурси, управление на ресурсите и кръгова икономика, чиста промишленост, хранителни технологии, климатични иновации. 
Коментари: 0