Издателят на Daily Mirror купи Daily Express, Daily Star и OK!

Това е най-голямата сделка в британската вестникарска индустрия от десетилетия

Издателят на Daily Mirror купи Daily Express, Daily Star и OK!
404 ~ 2 мин. четене
Издателят на Daily Mirror - "Trinity Mirror", придоби няколко други издания, включително вестниците Daily Express, Daily Star и списание OK! за 127 млн. паунда (177 млн. долара) в петък в най-голямата сделка в британската печатна индустрия от десетилетия.

Поглъщането от най-големия британски издател обединява таблоиди с противоположни възгледи от политическия спектър и с противоречивите възгледи за Brexit, за да създаде мастодонт, способен да се справи по-добре с привличането на читатели и рекламодателите, които се изместват към онлайн сектора.

"Индустрията се сблъсква с много предизвикателства, затова трябва да се обединяваме", каза изпълнителният директор на Trinity Mirror Саймън Фокс пред Ройтерс.

"Пред печатните издания все още има бъдеще, а в дигиталните медии и технологии има много възможности, но никой не казва, че ще бъде лесно", каза Фокс и добави, че не очаква сделката срещне регулаторни проблеми.

Портфолиото на Trinity Mirror вече включва над 260 национални и регионални заглавия, включително Daily Record, Manchester Evening News, Liverpool Echo и Birmingham Mail.

Собственикът на Daily Express - милиардерът Ричард Дезмънд, който забогатя от издателска дейност на  британското издание на Penthouse, ще получи 8.6% дял в Trinity и 107 млн. паунда в брой според условията на сделката.

Фокс заяви, че редакторите на отделните издания ще запазят редакционен контрол върху политическите статии, като Express е бъде свободен да продължи подкрепата си за Brexit, а Daily Mirror могат да продължат да критикуват действията на правителството по напускането на ЕС.

Trinity Mirror обяви, че планира да намали с 20 млн. паунда годишните разходи до 2020 г., като намали някои работни места и обедини редакционни екипи в ресорите спорт и анализи.

Акциите на компанията скочиха с 12% след обявяването на новината за сделката.
Подкрепи Economic.bg