Голям астероид преминава днес близо до Земята

Той ще се намира само на 64 000 км от Земята около полунощ

Голям астероид преминава днес близо до Земята

Снимка: Pixabay

1544 ~ 1 мин. четене

Астероид с размери 15х40 метра ще премине днес близо до Земята половин час след полунощ българско време, предадоха световните медии. Разстоянието, на което се очаква да премине 2018 CB, е 64 000 км от Земята, или по-малко от една пета от разстоянието до Луната. 

Според експерти астероидът вероятно е по-голям от експлодиралия над Русия преди 5 години. "Астероидите с такъв размер обикновено не се доближават толкова до Земята". Това се случва един или два пъти годишно", казва Пол Чодас, мениджър на Центъра на НАСА за близки до Земята обекти. Той обясни, че днешното прелитане ни напомня, че астероидите могат да преминават много близо до нашата планета и е важно да ги следим. 

Друг астероид премина във вторник на разстояние 186 000 км от планетата ни, което е почти колкото половината разстояние до Луната. Двата астероида бяха открити от астрономите на 4 февруари, благодарение на финансирания от НАСА проект "Каталина" в Аризона. Година по-рано бяха открити над 2000 близки до Земята астероиди.

През 2029 г. голям астероид, наречен Апофис, ще премине на една десета разстояние между Земята и Луната. Диаметърът му е изчислен на 300 м. 

"Тези астероиди са прекалено малки, за да бъдат забелязани, докато не се приближат до нашата планета", каза Чодас. Такъв беше случаят с Челябинския метеорит, паднал в Русия на 15 февруари 2013 г., който причини много щети, но навлезе в атмосферата като огнена топка съвсем неочаквано.

Подкрепи Economic.bg