Игрите на мира (снимки)

Българското знаме бе развято от невероятния сноубордист Радослав Янков, придружен от още 20 наши спортисти, които ще се борят България отново да се качи на най-престижната стълбичка в света

Игрите на мира (снимки)
Автор: Александра Сотирова

От днес светът е Зимна Олимпиада. В 13 часа българско време в Пьонгчанг, Южна Корея бяха открити 23-те Зимни олимпийски игри с бляскава и високотехнологична церемония. Българското знаме бе развято от невероятния сноубордист Радослав Янков, придружен от още 20 наши спортисти, които ще се борят България отново да се качи на най-престижната стълбичка в света.


Традиционно Олимпийските игри бяха открити от гръцки атлети.


Общо 6500 спортисти и официални лица от 92 Олимпийски комитети ще вземат участие в тазгодишната Олимпиада.


Тези игри в Южна Корея са исторически по няколко причини. За първи път корейската страна е техен домакин, а двете враждуващи Кореи оставиха политическия конфликт в името на спорта и излязоха под общ флаг, а ще имат и общ отбор по женски хокей. Думата война беше често срещана напоследък в разговорите между двете страни и САЩ. В следващите няколко дни обаче Корейският полуостров ще се опита да затопли още повече отношенията си и да покаже на света, че спортът застава над конфликта. 


Спортът има великата сила да обединява хората и целта на Южна Корея е да превърне тези игри във фестивал на мира и хармонията, каза президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.


Скъпи спортисти, сега е вашият ред. В следващите дни светът ще гледа вас и ще търси вдъхновение от вас. „Нека да вървим заедно в Пьонгчанг“, добави той.


Както гласи великият Олимпийски принцип не е важно да спечелиш, важното е да участваш.


Пожелаваме успех на прекрасните българските спортисти, които ни представят в Южна Корея и им стискаме палци!
Коментари: 0