Изказване на Тръмп отне от стойността на Dow Jones

Изминалата сесия отново донесе смесени резултати за американските фондови пазари

Изказване на Тръмп отне от стойността на Dow Jones
Изминалата сесия отново донесе смесени резултати за американските фондови пазари. Въпреки че доходността по щатските държавни облигации отстъпи от рекордните си нива, опасенията от затягане на паричната политика в страната продължиха да смущават пазарните участници. Президентът Тръмп дори лично изказа несъгласието си с действията на ФЕД и „твърде бързото“ покачване на лихвените проценти. В резултат индексът на 30-те сини чипа Dow Jones се раздели с 0.21%, докато широкият измерител S&P 500 отстъпи с 0.14%. Единствено технологичният NASDAQ успя да запише минимално повишение от 0.03%, благодарение на гигантите в сектора, които отчетоха силен ден. 

В Европа инвеститорите продължиха да следят отблизо конфликта около бюджета на Италия и целите за дефицита на новото коалиционно правителство, но въпреки това основните индекси успяха да финишират на зелено. Акциите на компаниите в сектора за основни суровини се отличиха с най-добро представяне, следвани от тези в технологичната индустрия. Миланският индекс FTSE MIB успя да запише ръст от малко над 1%, следван от френския САС с повишение от 0.35% и немския DAX, който добави 0.25% към стойността си. На пазарите за суровини данните за намаляващ износ на петрол от Иран и частичното прекъсване на добива в части от Мексиканския залив, поради урагана „Майкъл“, тласнаха котировките на черното злато нагоре. В края на деня лекият щатски петрол записа поскъпване от  0.60% до $74.67 за барел, докато европейският сорт Брент отчете повишение от 1.30% до цена от $84.88.  

Икономически данни – Великобритания

В сряда в 11:30 часа българско време Бюрото за национална статистика на Великобритания ще изнесе месечни данни за брутния вътрешен продукт на страната. Очакванията са за икономически рът от 0.1% спрямо 0.3% за месец юли. Данните ще бъдат от особена важност с оглед наближаващата дата за финализиране на проговорите по Brexit.

Total SA – Дневна

Поскъпващият петрол оказва положителен ефект върху акцията на френския гигант Total, чиято акция продължава движението си в плавен възходящ канал. След две сесии на червена територия, цената бележи спад, но той бива ограничен от 50-дневната ЕМА. Очакваме подкрепата да образува по-високо дъно, което да даде добри предпоставки за ръст и атака на границата от 60 евро. При евентуален пробив на подвижната средна, вход в краткосрочна къса позиция ще бъде оправдан, като целта ще бъде ниво 52.50. 

USD/CAD – Дневна

Валутната двойка продължава движението си в низходящ трендови канал, като впечатление прави, че след последния тест на 50-дневната експоненциална подвижна средна, цената регистрира значително понижение. Именно към идентичен сценарий сме насочили вниманието си през идните дни. Неуспешен опит за пробив на нива около 1.30 вероятно ще бъде последван от ново понижение, като целта при вход в позиция ще бъде формиране на нов локален минимум около 1.2750.  

Soybeans – Дневна

След като на два пъти соята на успя да пробие под ниво $800, цената отскочи от рекордните дъна в опит за възстановяване на позиции. За да може да говорим за обръщане на негативния тренд обаче, ще е необходимо да видим пробив на границите около $870 и $910, които отговарят съответно на 23.6% и 38.2% от корекцията на Фибоначи. Пробив на първата съпротива ще открие добра възможност за покупка до тест на втората цел. 

CAC40 – Дневна

От началото на второто полугодие на 2018 френският индекс показва рейнджово движение с граници 5550 и 5200 пункта. Поредицата от негативни резултати води до пробив на 50-дневната ЕМА и доближаване до локалния минимум, където очакваме САС да получи подкрепа. При задържане на нива около 5200 пункта и формиране на обръщащ бар, вход в дълга позиция ще бъде добра възможност за генериране на печалби.

Коментари: 0