Нанков вече не е депутат, очаква се връщането му в МРРБ

Депутатът от ГЕРБ не посочи мотиви за оставката си, никой не ги изтъкна и по време на обсъждането в зала

Нанков вече не е депутат, очаква се връщането му в МРРБ
С гласовете на управляващата коалиция депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Николай Нанков бе освободен като народен представител. Вчера той изненадващо входира молбата си за на напускане, без обаче да са посочени мотиви. В хода на разискванията, които продължиха близо час, също не бяха посочени мотивите за подадената оставка. Нанков не присъстваше в пленарната зала, за да обясни какво е породило желанието му да не бъде вече депутат – дали е морален ход, свързан с трагедията край Своге или ход, който да го вкара отново в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) като зам.-министър.

По информация на Economic.bg той ще стане зам.-министър. За този вариант по време на обсъждането намекна и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. „От името на ГЕРБ, ние заставаме твърдо зад професионалиста Нанков. Зад един човек, зад който всяка една професионална общност застана. И строителният бранш, и Сдружението на общините. Когато е направил политики, достигащи до всички граждани, да говорите по този начин е несериозно. Нека си припомним за „Струма“, за парите за Северозападна България. Колеги отляво, подкрепяте експертизата на Нанков“, каза Цветанов, отговаряйки на критиките на БСП, че Нанков не бива да се връща в МРРБ.

Според Драгомир Стойнев от БСП, ако Нанов наистина се върне в министерството като зам.-министър, това би било „безсрамно и брутално лицемерие“. „Зад подобна стъпка стои гавра с морала – и политически, и човешки. Но стои и машина за пари, разпределяне за инфраструктурни проекти. Вие, Нанков, морален ли сте, или лоялен?“, попита риторично Стойнев. „Ако Нанков стане зам.-министър, значи вие сте псевдоморални и правите псевдополитика. Превърнахте държавата в псевдодържава. Смъртта не е псевдо - и тяхната (на 20-те човека, загинали край Своге – бел. ред.), и на другите. Корупцията не е псевдо, нито бедността, нито провалената здравна система. Истински са“, каза депутатът от БСП.

От страна на ГЕРБ нямаше други изказвания, освен на Цветанов. Никой не попита за мотивите за оставката.
Коментари: 0