Дори и със санкции, „Северен поток-2” ще се изгради

Това каза руският енергиен министър Александър Новак

Дори и със санкции, „Северен поток-2” ще се изгради
Дори да бъдат наложени санкции, проектът „Северен поток-2” ще бъде изграден. Това заяви пред журналисти в Милано енергиният министър на Русия Александър Новак, цитиран от ТАСС. 

Той изрази надежда, че до санкции няма да се стигне. „Дори обаче това да стане, проектът ще бъде изпълнен”, изтъкна Новак. 

Полагането на тръбите вече започна и засега проектът върви по план. Междувременно обаче САЩ са против строителството на „Северен поток-2” и опитват да го блокират. Според Новак причината са опитите да се увеличат доставките на американски втечнен природен газ в Европа. 

Миналата година в САЩ се прие закон, който отваря възможности за предпримането на едностранни ограничителни мерки, включително и спрямо фирми, участващи в изпълнението на проекта „Северен поток-2”.

„Северен поток-2” се оценява на 9.5 млрд. евро. Тръбопроводът ще заобиколи транзитни държави като Украйна, Беларус и Полша и други източноевропейски и балтийски страни, минавайки през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

По план той трябва да заработи до края на следващата 2019 г. 

Оператор на проекта за строителството на газопровода е компанията Норд стрийм 2 (Nord Stream 2), чийто единствен акционер е руският Газпром. Партньори са германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), австрийската О Ем Ви (OMV), френската Анжи (Engie) и англо-холандската Шел (Shell), които ще финансират 50 процента от проекта.

Коментари: 0