Изнесените факти за OLAF са тревожни

423 дела са стартирани в рамките на един ден, което буди съмнение

Андрей Новаков:

Изнесените факти за OLAF са тревожни
232 ~ 1 мин. четене
Автор: Владимир Симеонов
Подкрепям конструктивен дебат между институциите по казуса с OLAF и очаквам конкретни резултати. Това заяви Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Според него годишният доклад на наблюдаващата комисия на OLAF за 2014 г., който бе предмет на дебатите, разкрива, че 423 дела са стартирани в рамките на един ден - на 1 февруари 2012 г., което буди съмнение за качеството на предварителното разследване на всеки отделен случай. 

Наред с това 72% от препоръките на наблюдаващата комисия, отправени към OLAF, не са изпълнени и комуникацията със службата е затруднена. 

"Фактите може да говорят за нарушение на правилата, но може и да се окаже нарушение на правата на бенефициенти по европейски проекти", подчерта Новаков и допълни, че гражданите и бизнесът са бенефициентите на кохезионната политика и техните интереси са най-важни в случая. 

Новаков е на мнение, че е важно да не се допуска разгаряне на медиен скандал, а да се изяснят констатациите от доклада на наблюдаващата комисия, след което да се търси трайно решение. Само така ще се съхрани доверието на европейските граждани в институциите на ЕС.
Подкрепи Economic.bg